Stamstadens generalplan
För kännedom meddelas att Helsingfors förvaltningsdomstol med sitt beslut 20.5.2011 har förkastat de av Hangö miljöförening rf anförda besvären som gäller generalplanen med rättsverkningar för stamstaden.
Den av stadsfullmäktige 14.3.2012 § 7 godkända generalplanen med rättsverkningar för stamstaden träder i kraft med denna kungörelse.
Hangö 1.7.2013
Stadsstyrelsen
Generalplanmaterial
Planekarta och beskrivningen
Generalplanebeteckningar och bestämmelser (pdf) (111.4 KB)
Generalplans beskrivningen (pdf) (2 MB)
Bilagor för beskrivningen
Generalplanens syfte
En generalplan är kommunens allmän markanvändningsplan. Syftet med generalplanen är att i allmänna drag styra placeringen av samhällets olika funktioner, såsom boende, service, arbetsplatser och grönområden, samt att samordna de olika funktionerna. I generalplanen anges principerna för den eftersträvade utvecklingen och den styr områdets detaljplanering.
En generalplan kan utarbetas för att styra markanvändningen I hela kommunen eller på ett visst delområde då den kallas till delgeneralplan. Kommunerna kan också utarbeta en gemensam generalplan. Generalplanen presenteras på en karta. Till planen hör också planbeteckningar och planbestämmelser samt en beskrivning. I beskrivningen presenteras den information som behövs för att bedöma planens mål, olika alternativ och deras konsekvenser samt grunderna för lösningarna I planen.
Krav på generalplanens innehåll
Enligt Markanvändnings- och bygglagens (MBL) 39 paragraf ska följande saker beaktas då en generalplan utarbetas
- att samhällsstrukturen fungerar, är ekonomisk och ekologiskt hållbar,
- att den befintliga samhällsstrukturen utnyttjas,
- att behov i anslutning till boendet och tillgången till service beaktas,
- att trafiken, i synnerhet kollektivtrafiken och gång-, cykel- och mopedtrafiken, samt energiförsörjningen, vatten och avlopp samt avfallshanteringen kan ordnas på ett ända målsenligt och med tanke på miljön, naturtillgångarna och ekonomin hållbart sätt,
- att det ges möjligheter till en trygg, sund och för olika befolkningsgrupper balanserad livsmiljö,
- att det ordnas verksamhetsbetingelser för kommunens näringsliv,
- att miljöolägenheterna minskas,
- att den byggda miljön, landskapet och naturvärdena värnas, samt
- att det finns tillräckligt med områden som lämpar sig för rekreation.
Godkännande av generalplan
Kommunen ansvarar för att uttarbeta generalplanen. Generalplanen godkänns av stadsfullmäktige. Om kommunerna har skapat en gemensam generalplan, godkänns den av kommunernas gemensamma organ.