Till innehållet

Hangö 150

Hangö 150 årsjubileum är ett unikt tillfälle att fira Finlands sydligaste stad och dess rika historia.
(du byter till en annan tjänst)

Hanko / Hangö-textens historiska typografi är en referens till spetsvillorna längs med stranden. Moderna ändlösa årtal placeras i samband med namnet. Nummer ett i talet 150 representerar de vertikala ränderna från badhytten som är bekant från stranden. I nummer fem lyfts hamnens och den industriella estetikens formspråk fram. Framåtlutande nummer noll för tankarna till havet då den seglar på vågkammen.

Logons färger är blå och orangeröd. Inspirationen till färgerna har tagits fram från det omgivande havet och ur landmärket som stiger upp från det urbana landskapet: vattentornet.

Hangö stad använder under jubileumsåret logon och logon får även användas av andra arrangörer. För att få rätt till att använda logon bör arrangören få stadens tillstånd. Logon får användas i samband med marknadsföring av evenemang samt produkter.

Tillstånd anhålles via blanketten nedan. Logon skickas till sökande då ansökan har godkänts.

Anhållan om användning av logo(du byter till en annan tjänst)

Hangö stad och Hanko Fotofestival rf ordnar en fototävling med temat Hangö 150 år. Tävlingsbidragen skall vara bilder av Hangö, dess händelser, natur, byggnader, landskap, solnedgångar, interiörer i offentliga byggnader, reportagebilder, konstbilder, familjebilder, allehanda bilder, så länge de berättar något om Hangö och Hangöborna. Bilderna kan vara tagna när som helst, det vill säga nya eller gamla. Vi vill samla bilder som tillsammans berättar om Hangös 150-åriga historia på ett nytt sätt, utifrån de människor som bor här, har bott här och besöker oss.

Tävlingen är inte en tävling i den meningen att vi letar efter den bästa och tekniskt finaste bilden, utan vi vill se fotografier på hur människor ser och upplever Hangö. Om det finns tillräckligt med bilder kan det ordnas en utställning om dem. I tävlingen belönas dock fem fotografer med ett pris på 150 euro var.

Några villkor för bilderna är dock:

  • Namnet på fotografen måste vara känt. Om du inte är bildens fotograf, utan t.ex. ärvt dem från dina föräldrar eller far- och morföräldrar, måste deras namn bifogas med bilden. Skicka INTE bilder av en okänd fotograf, för dem är rätt plats Hangö museum. Organisatörerna tar inget ansvar när en deltagare bryter mot upphovsrätten. 
  • Nämn gärna platsen för fotografiet och/eller evenemanget och tid för bilderna.
  • Bilderna skickas i första hand via e-post som en fil till:  hankofototavling@gmail.com Rubricera e-posten: Hangö150 år. Om du har fotografier men inte har möjlighet att skanna dem, vänligen ta kontakt genom e-posten ovan.
  • Namnge bilden under ett eventuellt namn (sommarens fröjd osv.) och under ditt eget namn. Vid behov med ordningsnummer.
  • Det finns ingen begränsning av antal bilder, men tålamod är en dygd.
  • Då man deltar i tävlingen ger deltagaren rätten att publicera bilderna i samband med tävlingen. Med fotografen kommer man enskilt överens om villkoren för inlösen av bilderna och användningen av bilderna för andra ändamål.
  • Bilderna arkiveras i Hangö museum.
  • Bildernas upphovsrätt förblir hos fotografen.
  • Tävlingen är öppen för alla.

Bilder kan skickas mellan 10 januari 2024 och 11 november 2024. Tävlingens resultat offentliggörs på stadens självständighetsdags fest 6.12.2024.

 Hangö är känt för vackra havslandskap, sin idyllisk träarkitektur och sitt mångsidigt kulturutbud. Hangö har i århundraden varit en viktig hamn och handelsplats och bevittnat många betydelsefulla händelser i Finlands historia. 

Hangös 150-årsjubileum bjuder på ett mångsidigt program för alla åldrar och intressen.
Hangö firar sin födelsedag under hela året med en mängd olika evenemang, utställningar och aktiviteter. Under året kan du upptäcka Hangös historia och kultur genom utställningar, evenemang, guidade turer och föreläsningar. Höjdpunkten på jubileumsåret blir Folkfesten i augusti, då staden fylls av musik, dans, mat och gemenskap.  

I jubileumsprogrammet syns handavtryck av stadens personal, samt idéer och initiativ från medborgare, föreningar och företag. Evenemangen under jubileumsåret koordineras av staden. 

Hangös 150-årsjubileum är ett unikt tillfälle att uppleva Hangös charm och livskraft.
Vi välkomnar dig att tillsammans med oss fira Hangö, dess invånare,fritidsboende och gäster som gör staden levande och unik. Vi förenas alla av vår kärlek till Hangö. – Vi omfamnar havet och historien!  

 

Nylund Sarah

koordinator, Hangö 150

Kulturbyrån

0401917366