Till innehållet

Livsmedelstillsyn

Livsmedelstillsynen ser efter verksamheters, lokalers och förpackningsmärkningarnas lagenlighet. Vi utreder också misstänkt matförgiftningsepidemier, för att vi skall lära oss av det som hänt.

Konsumenten har möjlighet att ta del av tillsynens resultat t.ex. genom att läsa de Oiva-rapporter som görs upp efter inspektioner. Tjänsten upprätthålls av Livsmedelsverket och hittas på www.oivahymy.fi(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst).

Beslut om tillsynens utförande i allmänhet fattas av Sydspetsens miljöhälsonämnd, medan den praktiska tillsynen långt utförs av tjänsteinnehavarna. Information om tillsynen i allmänhet hittas i vår tillsynsplan (öppnas i ett nytt fönster)och nämndens beslut kan läsas här(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst).

Om du vill meddela observationer om livsmedelsverksamhet eller ge respons om vår verksamhet, kan du skriva in ett meddelande i vårt responssystem(öppnas i ett nytt fönster).

Livsmedelstillsynen ser efter verksamheters, lokalers och förpackningsmärkningarnas lagenlighet. Vi utreder också misstänkt matförgiftningsepidemier, för att vi skall lära oss av det som hänt.

Funderar du på att starta en livsmedelsverksamhet? Eller kanske du tänker utveckla din nuvarande verksamhet mot ett annat håll, eller potentiellt på att expandera? 

För att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt, behöver du rätt långt veta hur din verksamhet kommer se ut. Vad, var och hur är viktiga frågor att fundera på under de första skedena. Stöd till de första stegen hittar du bland annat hos Livsmedelsverket(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst) och på vår materialsida(öppnas i ett nytt fönster). På materialsidan hittar du också våra anmälningsblanketter! Nya livsmedelsverksamheter och väsentliga ändringar i befintliga verksamheter ska alltid anmälas skriftligt till oss minst 4 veckor innan verksamheten påbörjas/ändringen verkställs. 

Vi kan inte planera din verksamhet eller dina utrymmen för dig. Om du behöver mer stöd i planeringen av verksamheten och utrymmena, kan du behöva vända dig till konsulter på den privata sektorn, eller t.ex. till en nyföretagarcentral(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst)

När idéen har tagit form och frågorna blivit mer konkreta, kan vi hjälpa dig att hitta vidare, t.ex. till gällande speciallagstiftning. Vi kommenterar också gärna de konkreta planerna eller ett visst utrymme på allmän nivå före anmälningen skickas in. Om du planerar verksamhet i utrymmen, som också tidigare har varit en livsmedelslokal, kan det finnas offentlig information gällande utrymmena i våra dokument. Du kan på begäran få kopior av dokument mot betalning i enlighet med Hangö stads taxa. Vi ger korta kommentarer och utlåtanden t.ex. via en granskning av bottenplanen per epost, vid en överenskommen tid via distansmöte, eller på något av våra kontor (ca. ½ h.). 

Också avslutandet av verksamhet ska anmälas. Om verksamheten avslutas ska det utan dröjsmål göras en anmälan till den behöriga tillsynsmyndigheten.

Du når oss bäst på eposten halsoinspektor (a) symi.fi. Du observerar väl att vi alltid kvitterar inkommen epost.