Till innehållet

Utvecklingsprojekt (t.ex. Helmi)

Helmi -projekt 2024

Tvärminne
 
Hangö stad och projektet Länsi-Uudenmaan luontohelmet återställer Tvärminnes dynområde.

Aktuell information 14.11.2024
Under det gångna året har träd röjts från Tvärminnes dynområde. Hyggesbränning av röjningsrester görs under hösten (ungefär från och med vecka 46) när vädret är lagom fuktigt, bränningen är säker och röken inte sprider sig till bebyggelsen i omgivningen. Dessutom förkolnas en del av stammarna under bränningsarbetet.

 
Dynernas växter är nyckelarter för ett stort antal insektsarter. Insekterna
behöver just dessa växter i olika skeden av sin livscykel. Minst 15 hotade insektsarter lever på Tvärminnes dyner. Förutom de sällsynta arterna trivs även vanligare insektsarter på dynområdet.
Den av människan orsakade övergödningen syns också i Tvärminnes naturmiljö. Kväveutsläpp från trafik och industri sprids med regn och luftnedfall. Skogen breder därför ut sig snabbare och sanden täcks av tjock väggmossa.
Växt- och insektsarterna på dynområdet kan dock bara överleva i en ljus och solexponerad miljö.
 
Insekterna är små och inte så lätta att upptäcka. Om du slår dig ner kan du
märka att det finns mycket liv i den karga miljön.
 
På den norra sidan av Tvärminnevägen omfattar skötselåtgärderna
avlägsnande av träd, mossa och lav. På en del av det röjda området lämnas höga stubbar och liggande träd, vars barkyta delvis kommer att brännas. Bränningen utförs hösten 2024 eller våren 2025. Bränningen genomförs eftersom det i Finland finns många insektsarter som är beroende av bränd ved.
 
Några ekostängsel kommer att byggas på skyddade ställen på området, som material används röjningsavfall. Ekostängslena fungerar som skyddsplatser för insekter och andra djur.
 
På södra sidan av Tvärminnevägen, i tallhagen, ligger fokus på att avlägsna mossa för att få fram den sandiga ytan. De intilliggande torra ängsområdena slås. Tvärminnes torra ängarär landskapsmässigt värdefulla och tack vare långsiktig skötsel kan vi njuta av en färggrann blomster- och fjärilsprakt under somrarna.
 
Utöver dessa områden kommer projektet att sköta området runt tegelfabriken i Tvärminne och ängsremsan längs Venny Soldans väg.
 
Tilläggsinformation
 
Projektet Länsi-Uudenmaan luontohelmet
projektansvariga Jari Kurjonen tfn. 050 543 6578, jari.kurjonen@sll.fi
 
projektkoordinator, Kaisa Kauranen tfn. 050 556 8819, kaisa.kauranen@sll.fi
Hangö stad
parkförman Helena Boström-Mäkelä tfn. 040 083 5337
planeringsassistent Kristiina Boström-Förström tfn. 040 501 1721
skogbranscens fackarbetare Sami Laine tfn. 040 725 7805
 
Gunnarsstrand

Fältsäsongen för projektet ”Ketosirkka – biologisk mångfald” har startat i maj 2024 med den maskinella borttagning av vresros vid Gunnarsstranden. 

Hangö stad avlägsnar vresros från Gunnarsstrand tillsammans med projektet Västra Nylands naturpärlor.

Restaureringsarbetet har inlets i maj 2024 med maskinell utgrävning av vresros. Arbetet efter utgrävningen utförs av naturpärleprojektets naturvårdare som utarmar, täcker och gräver upp vresros.

Vresrosen är en skadlig främmande art vars odling är förbjuden. Vresrosen hotar den biologiska mångfalden, särskilt sandsträndernas och dynernas organismsamhällen. Syftet med bekämpningsarbetet är att skydda naturvärdena på Hangös stränder och förhindra att vresrosen sprider sig.

Vresrosområden på kartan_2024

https://hanko10se.oncloudos.com/kokous/2023246-14.PDF

Helmi programmet 2023-24

Den andra fältsäsongen i Ketosirkka-projektet för biologisk mångfald inleddes tisdagen den 10.5. Projektkonsortiet bildas av städerna Hangö, Raseborg och Lojo samt Nylands friluftsområdesförening och Finlands Naturskyddsförbunds nyländska distrikt, som samordnar projektet. Projektetfinansieras av miljöministeriets livsmiljöprogram Helmi och medlemmarna i konsortiet. Sex naturskötare kommer att arbeta i Hangö fram till oktober.

Hangöborna kommer att se dem bland annat vid Gunnarsbergiga äng, Gylfes äng och Skogsnäsets äng. Vårdplatser finns också i Tvärminne. De mest omfattande objekten befinner sig på Hangös unika sandstränder, där det ihärdiga arbetet med att bekämpa den invasiva arten vresros fortsätter.

Längst har man kommit på Kolavikens skyddsområde. Vresrosen har, som ett resultat av mångårigt arbete, nästan helt avlägsnats och det tidigare rika djurartbeståndet har återställts. Detta uppmuntrar till fortsatt arbete för naturens mångfald!

Helmi programmet 2022-23

Hangö stad har fått statsstöd av Helmi programmet och projektet genomförs i samarbete med Finlands naturskyddsförbund. city/djulkaisu/kokous/20224566-10-1.PDF

Projekt i Hangö som fått statsstöd ur Helmi-programmet är:

  • Kolaviken (Bellevue-stranden och Kolavikens
    skyddsområde)
  • Gylfes äng
  • Gunnars steniga strandäng
  • Tvärminne
  • Skogsnäsets naturskyddsområde
foto: Sami Mattila