Till innehållet

Symiblogg 48, 1/2023, Men, hur gick det som så?

Blogg 15.1.2023

Rubrikens fråga kan ses som en upp-och-ned svängd fråga från egenkontroll-tänket.

En av egenkontrollens grundtankar är Men, vad händer sen? Och, om man bortser från alla krav om egenkontrollsystem och bokföring av utförd egenkontroll plan, vad är egenkontroll egentligen?

Egenkontroll, det är när du kontrollerar din verksamhet, att ingenting är hälsofarligt när det kommer till slutkonsumenten. De kontrollerna, de baserar sig i det som så fint kallas riskhantering. Riskhanteringen, den är frågorna man ställer sig själv inom verksamheten: om mina utrymmen ser ut så här, vilka fel finns? Vilka risker kan uppkomma av att det droppar vatten från taket? Vad måste jag göra för att det inte ska droppa på maten som serveras? Eller, när man häller ut städvattnet i lavoaren i köket, stänker det ner salladen och råkosten som är på väg till buffébordet? Vad är lösningen till det?

Eller om den o-mögliga osten du har i kylskåpet har möglat, var gick det fel? Var knivarna som användes inte rena? Om, var det då diskmaskinen som behöver rengöring, tvättmedlets effektivitet kontrolleras, eller kanske hunden slickat på kniven innan den satts undan? Var förvaringen o-optimal, kanske förvaringstemperaturen fel, eller förpackningen?

 Oberoende svaret på frågorna kan inte osten serveras, inte ens genom att den byter namn. Första steget inom egenkontrollen är att inte servera osten, de följande (och lika kritiska) stegen är att hitta svaren på riskanalysfrågorna, och att korrigera bristerna.

Anvisningen för hur du gör upp en egenkontrollplan hittar du här(öppnas i ett nytt fönster), och mer att läsa om riskhantering hittar du att läsa här(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst).

Saranna Sandström, hälsoinspektör

Skribenten tycker att ibland är What-if lekar befogade, speciellt inom egenkontrollen.

Under 2023 kan det komma sig att en del blogginläggen har en Vad hände sen / hur gick det så här tematik i sig.

Aktuellt