Siirry sisältöön

Symiblogi 48, 1/2023, Mitenkäs nyt kävikään näin?

Blogit 15.1.2023

Otsikon kysymyksen voi nähdä käännettynä kysymyksenä omavalvonta-ajatusmaailmasta.

Yksi omavalvonnan tärkeäimmistä ajatuksista on Mutta mitä sitten tapahtuu? ja, jos jättää miettimättä kaikkia vaatimuksia omavalvontajärjestelmistä ja suoritetun omavalvonnan kirjanpitoa – mitä omavalvonta oikeastaan on?

Omavalvonta, se on se mitä tapahtuu kun tarkastat toimintasi, niin ettei loppuasiakkaalle pääty mitään terveydelle vaarallista. Ne tarkastukset, ne saavat alkunsa niin hienosta paikasta, kuin riskinhallinnasta. Riskinhallinta on kaikki ne kysymykset mitä kysyt itseltäsi koskien toimintaasi: jos tilat näyttävät tältä, mitä vikoja löytyy?? Mitkä ovat riskit, jos katosta valuu vettä? Tai, jos siivousvedet kaadetaan keittiön altaaseen, roiskuuko se silloin työpöydällä olevan buffettiin menevään salaattiin ja raasteeseen? Mitkä ovat ratkaisut tälle puutteelle?

Tai jos jääkaapissa oleva ei-homejuusto on homehtunut, mitä meni pieleen? Olivatko veitset likaiset? Jos, tarvitseeko tiskikone puhdistusta, pesunesteen tehoisuus tarkistaa, tai oliko koira kuitenkin ehtinyt nuolla veistä ennen kun se laitettiin laatikkoon? Ehkä juuston säilytys ei ollut optimaalinen, ehkä lämpötila liian korkea, tai pakkaus vääränlainen?

Riippumatta kysymyksien vastauksista, juusto ei ole tarjoilukelpoinen, ei edes vaihdetun nimen jälkeen. Omavalvonnan ensimmäinen askel on olla tarjoamatta kyseistä juustoa, seuraavat (ja yhtä tärkeät) askelet, ovat saada vastauksia riskinhallinta kysymyksiin, ja saada puutteet korjatuksi.

Omavalvontasuunnitelman laatimisohjeen löydät täältä(avautuu uuteen ikkunaan), ja lisäluettavaa riskienhallinnasta täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Saranna Sandström, terveystarkastaja

Kirjoittajan mielestä What-if leikkeillä on paikkansa, erityisesti omavalvonnassa.

2023 vuoden aikana on mahdollista, että osa blogikirjoituksissa on Mitä tapahtuu sitten/ miten näin kävikään näin? tematiikkaa.

Ajankohtaista