Motion för barn och unga
Simskolor
Simskolor i Astreas terapibassäng samt på Regatta Spa.Simundervisningen ordnas i skolorna i åk 1 – 4.
I simskolan leker man och lär sig nya färdigheter i vattnet och bekantar sig med vattensäkerhet. Man får alltid ett diplom för deltagande. Simskolorna har utbildade simlärare. Simskolan är mer än bara simundervisning, man leker och har roligt med jämnåriga, och bekantar sig vid sidan om leken samtidigt med vattensäkerheten. Huvudtyngdpunkterna i simskolan är vattenvana och vattensäkerhet, samt att lära sig de grundläggande simkunskaperna.
Inomhus ordnas simskola för barn i smågrupper samt vuxensimskola för icke simkunniga eller svaga simmare.
På hösten besöker idrottstjänsternas simlärare tillsammmans med 1:a och 2:a-klassisterna stranden för att öva vattenvana och vattenskicklighet. I slutet av årskurs 2 görs en simkartering över elevernas simkunskaper.
Idrottsväsendet handhar 3:e och 4:e årskursens simundervisning i skolorna på Regatta Spa. Simundervisningen innefattar lek, vattenvana samt övning av teknik. Undervisningen sker i smågrupper enligt elevernas förkunskaper. I undervisningen används vid behov flytredskap. Två utbildade simlärare (FSL) finns på plats, utöver skolornas och badinrättningens egen personal.
Det viktigaste då man ska lära sig simma är positiva upplevelser.
Nybörjarsimskolor för 5 – 7-åringar:
Huvudtyngdpunkterna i nybörjarsimskolorna är:
– att övervinna eventuell rädsla för vatten
– vattensäkerhet
– nybörjarsimfärdigheter
Då ditt barn har fyllt 5 år före simskolans början, kan du göra anmälan. Till vattenvanegrupperna behövs inga förkunskaper, och till nybörjargrupperna bör barnet redan ha bekantat sig med vattnet lite men behöver dock inte kunna simma.
Simskoleavgifter för barn
Simskoleavgiften faktureras i förskott per post. 1.1.2024 ny pris:
Kommuninvånare 30€/ elev ( inneh. 24% moms)
Övriga 60€/elev (inneh. 24% moms)
JUNIOR LIFESAVER FÖR 10-13 ÅRINGAR
Under kursen genomför vi olika räddningsövningar med hjälp av olika hjälpmedel. Målet med kursen är att lära sig sjövett, livräddning, förmågan att förutspå olika situationer och reagera på dem samt lära sig kunskaper inom första hjälpen. Inlärningen sker genom olika praktiska övningar, inkulsive dykning, simning med kläderna på, tillämpning av olika räddningstekniker, hoppövningar och att simma med olika räddningsredskap.
Förutom räddningsövningar strävar man också efter god simkunnighet och uthållighet. Simteknikerna som övas inkluderar bland annat bröstsim, crawl, ryggsim samt räddningssimtekniker som sidosim, räddningsryggsim, räddningscrawl och trampa vatten.
Krav på simkunnighet: 100m. Det är dock inte nödvändigt att vara en toppsimmare utan vanlig simkunnighet är tillräcklig.