Blogg
Finlands finaste undervattensvärld finns i Hangö!
Vi får ofta höra att Östersjön mår dåligt, att övergödningen lett till att somrarna förpestas av algblomningar och att det inte finns någonting fint att se eller bevara under ytan. Inte får man rökta flundror heller. Det här är ändå bara en del av sanningen och just i Hangö har vi Finlands finaste undervattensvärld. Det lönar sej att ta en närmare titt och bekanta sej med livet under ytan!
I kustvattnen kring Hangö udd finns olika typer av så kallade nyckelhabitat, så som sjögräsängar på rena sandbottnar, skogar av blåstång på klippor och blåmusselbankar på lite större djup. Dessa habitat utgör livsmiljöer för ett stort antal andra arter och har därför en hög biodiversitet och tillhandahåller viktiga ekosystemtjänster, så som syreproduktion, filtrering av vattnet, barnkammare för en lång rad fiskarter.
Vid Tvärminne zoologiska station (Helsingfors universitet) har man forskat i de kustnära miljöerna ända sedan stationen grundades år 1902. Vattnen kring Hangö udd hör således till några av de mest undersökta vattnen i hela världen. I dag kretsar mycket av forskningen kring kopplingarna mellan kustvattnens övergödning, biodiversitet och klimatförändringen.
En viktig aspekt av verksamheten är att nå ut till allmänheten och den här sommaren öppnar vi en snorklingsled i Kolaviken. Snorklingsleden tar dig till sex olika stationer under ytan och du ser olika växter, alger och djur som lever i havet. Vid varje station finns en tavla på bottnen med fakta om olika arter. Snorklingsleden är ca 500 meter lång och vattendjupet varierar mellan 1-2,5 meter. Vid varje station finns en boj på ytan och under ytan finns ett rep du kan följa mellan stationerna. Välkommen att ta en titt under havsytan!
I Kolaviken finns även en gul mätboj, som följer med hur temperatur, salthalt, syrehalt, pH och grumlighet varierar i havet. Bojen är en del av ett nätverk av bojar som Tvärminne zoologiska station har installerat, och den informationen kan du följa med i realtid under den isfria tiden av året ((du byter till en annan tjänst)Monicoast | Tvärminne zoologiska station | Helsingfors universitet (helsinki.fi)(du byter till en annan tjänst)).
Bojarna har installerats i olika typer av kustnära miljöer, så som musselbankar, blåstångsbälten och sjögräsängar. Dessa miljöer påverkas både av övergödningen och av klimatförändringen, men vi saknar långtidsdata över de förändringar som har skett i dessa grunda, kustnära områden. Målsättningen är både att samla in långtidsövervakningsdata från dessa miljöer och att för allmänheten visualisera betydelsen av dessa miljöer via webben.
Mera info:
Tvärminne zoologiska station | Helsingfors universitet (helsinki.fi)(du byter till en annan tjänst)
Snorklingsleden i Kolaviken | Tvärminne zoologiska station | Helsingfors universitet (helsinki.fi)(du byter till en annan tjänst)
28 juni: Personerna bakom arbetet, motionstjänsterna
Upplevelser och Gemenskap, Hangö Motionstjänster
Hangös motionstjänsters främsta uppgift är att främja invånarnas hälsa och motoriska färdigheter genom ett mångsidigt utbud av idrottsaktiviteter. Ett glatt och positivt team stödjer och vägleder invånarna för hälsosamma levnadsvanor. Ett team som klart trivs med varandra och har roligt tillsammans.
Till idrottsverksamheten hör även idrottsplatsvårdare, som effektivt tar hand om alla idrottsplatser och säkerställer att vi också på vintern kan njuta av skridskoåkning och fina skidspår när vädret tillåter. Idrottsplatsvårdarna tar hand om alla inomhus- och utomhusidrottsplatser som förvaltas av staden. Vårdarna har en stark kundserviceanda och gör vad situationen eller platsen kräver. Deras breda och mångsidiga arbete kräver kompetens inom många olika områden.
Visste du att skötseln av gräset på Rukki Arena är en noggrant planerad process? Den omfattar klippning, gödsling, luftning, komplettering samt bevattning under torra perioder. Årligen används även över 100 liter linjefärg. Under den bästa tillväxtsäsongen kräver Rukki Arena tillsammans med Lappvik klippning av ett område på upp till 20 000 m3.
Evenemang och Upplevelser
Vårens och höstens Familjeaktiviteter, Trappträning och Spring & Lek erbjuder roliga aktiviteter för hela familjen och presenterar Hangös mångsidiga fritidsmöjligheter. Motionstjänsterna planerar även sommarprogram, organiserar daghemsbesök och simskolor för barn. Simkartläggningar för andra klassister och simskolor möjliggör en trygg och rolig inlärningsmiljö.
Gymmet har årligen cirka 16 000 besök. Gyminstruktioner för seniorer hjälper nya deltagare att komma igång, och startkurserna är mångsidiga och nyttiga för alla. Utbudet omfattar individuell vägledning, specialgrupper och personlig träning för personer med funktionsnedsättning, vilket säkerställer att det finns något som passar alla. Driften av gymmet kräver även underhåll av lokaler, tillsyn av utrustningens funktion, inköp av utrustning samt förvaltningen av gymnycklarna och uppgifter som medföljer.
Motions- och livsstilsrådgivning
Rådgivningsprocessen är långsiktig och kundorienterad, och erbjuder stöd inom områdena motion, näring och sömn. I samarbete med hälsocentralen och andra hälsotjänster hjälper rådgivningen invånarna att hitta lämpliga sätt att röra sig och främja sitt välbefinnande.
Frivilligverksamhet: Gemenskapens Hjärta
Kraft i åren -frivilligverksamheten är ett utmärkt exempel på gemenskap. Cirka 50 aktiva frivilliga leder gymgrupper, promenerar och deltar i evenemang. Rikshaverksamheten, där frivilliga erbjuder cykelturer för äldre, har gett mycket glädje och uppmuntran i vardagen. Tack vare de frivilliga erbjuds mångsidiga idrottsmöjligheter och sociala interaktioner.
Blick Mot Framtiden
Motionstjänsterna utvecklas ständigt med målet att erbjuda ännu mer mångsidiga och tillgängliga motionsmöjligheter för alla. Motionstjänsterna arrangerar många evenemang, kommer med nya idéer och utför sitt arbete professionellt, med ett leende och engagemang. Med motionstjänsternas personal är du i goda händer var man tar hand om varandra med värme, året runt oavsett ålder!
13 maj: Personerna bakom arbetet, småbarnspedagogiken
De är guider, inspiratörer och tröstare. Arbetet är inte bara att övervaka, utan att skapa en trygg, stimulerande och kärleksfull miljö där barnen kan utforska och växa.
Genom sångstunder, lekar och kreativa aktiviteter ger småbarnspedagogikens personal inte bara barnen en rolig dag, utan bygger också på barnens självförtroende och sociala färdigheter. Personalen är mästaren på att skapa lärande ögonblick i vardagliga situationer. Närvaro och inflytande går långt bortom enkel omsorg; de bidrar till att forma och vägleda barnens steg i livet.
Småbarnspedagogikens personal skapar en dag på dagis eller i förskolan en miljö fylld av kärlek, trygghet och lärande. De lyssnar, tröstar och stöttar genom barnens upp- och nedgångar och uppmuntrar dem att utforska världen med nyfikenhet och mod. De har samlingar, putsar näsor och skrubbsår, byter kläder, äter tillsammans, sjunger, lär, vägleder och så mycket mer.
Personalen stöder även vårdnadshavaren med insikter och råd för att stödja barnens utveckling. De finns där för hela familjen och skapar trygghet och tillit när barnen lämnas i deras vård. Barnen är i goda händer och möjliggör vårdnadshavaren att upprätthålla balansen mellan familj och arbete.
Personalens dedikation, värme och engagemang är viktiga för barnen och för vårt samhälles framtid. De förtjänar all uppskattning och erkänsla. För varje barn de berör, för varje vårdnadshavare de stöder, är de verkliga vardagshjältar.
Ni kan följa Hangö småbarnspedagogikens vardag via
FB Varhaiskasvatus Hangon kaupunki / Småbarnspedagogik i Hangö stad(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst) coh Instagram | skogshyddans_lyckliga_barn(du byter till en annan tjänst)
Video : Ilona Oranen https://www.valofilms.fi/(du byter till en annan tjänst)
Vad tycker ni är det mest givande med att arbeta med småbarn?
”Spontan feedback av barnen, som en kram på morgonen när man kommer på jobb. Att se glädjen över nya grejer barnen lär sej . Att se dem utvecklas och växa och veta att vi gör ett viktigt jobb. ”
”De små glädjestunderna. Ingen dag är sig lik, absolut inte enformigt eller tråkigt arbete.”
Något annat ni skulle vilja framföra?
”Viktigt med barnasinnet kvar”
Vårt Hangö
Gymnastikföreningen Hejdi.r.f är grundad i Hangö år 1910. Vår livskraftiga förening är i skrivande stund 114år. Hangö stad var vid grundande av föreningen endast 36år. Föreningens och stadens historia har varit sammanlänkade under en lång tid. Vår hemort, våra verksamhetsutrymmen, våra kontaktpersoner i vardagsverksamheten är Hangö och hangöborna. Vi uppskattar och respekterar varandra och det är lätt att samarbeta på en liten ort.
Otaliga är de gymnaster som tillsammans har gymnastiserat under alla dessa decennier. Nya gymnaster kommer med i verksamheten och äldre går bort. I förordet till föreningens historik ”Hejdi – min vän” som utkom 100 års jubileét till ära år 2010, har jag skrivit. ”Den positiva energi och de rent fysiska svettdroppar som vi alla tillsammans har producerat skapar ett inre landskap lika vackert, starkt och konstant i rörelse som havet vi älskar.”Det gäller nu som då! Hangöborna förenas av sin kärlek till havet. Elementet omger oss och definierar oss. Det ser varje dag olika ut, har olika färger, vågorna rör sig på olika sätt. Det är storm och det är stiltje. Våra inre landskap är varje dag en spegel av vårt hav. Vi är kanske inte alltid medvetna om detta men motsvarigheterna finns trots det alltid där.
I föreningens repertoar av uppvisningsprogram har vi ofta uppmärksammat badlivet från svunna tider. Under FSG festivalen 14-16.6 2024 kommer det igen att finnas inslag i vilka hangöborna genast upptäcker hangömotiven. Kom med och upplev den fantastiska gymnastiken. Oändligt mycket arbete ligger bakom den stora festivalen. Hangöbor – slut upp till publik! Biljetterna finns redan till salu.
Agneta Möller-Salmela, Hejdi r.f. styrelsemedlem, mångårig ordförande och instruktör
28 mars 2024 : Personerna bakom arbetet
Med 1100 portioner att förbereda dagligen, inklusive cirka 70 specialdietportioner, betyder det full fart i Centralköket och stadens kökspersonal. En matportions kostnader är c 1€ och för varje euro som spenderas på råvaror per elev, förbrukas 120 liter mjölk per vecka enbart i centralskolan/keskuskoulu. Köket använder 100% inhemskt kött och strävar efter att använda så mycket inhemska varor som möjligt.
Kamerorna anländer före klockan 7.00 för att dokumentera den hektiska morgonen. Första matleveransen går ut runt 9:30 och maten distribueras till Haagapuiston koulu, Svenska högstadiet och gymnasiet, Hangöby skola/daghem, Hangonkylän koulu/päiväkoti, Tita-Marian koulu, Skogshyddan/Metsämaja och Hanko Pohjoisen päiväkoti, samt packade portioner till Gatumissionen.
Arbetsdagen börjar med förberedelser av sallader, huvudrätter och dietportioner. Maten packas sedan för värme- och kyltransport. Atmosfären är intensiv men samtidigt fylld med samarbete och glada ansikten. Personalen, bestående av åtta personer i centralköket och sju i utdelningsköken, arbetar i enastående tempo och koncentration.
Under vår korta tid i köket behandlades 135 kg potatis och som skickas snabbt vidare till ugnen. Varje station hade sin egen uppgift, från att skära sallad till att övervaka dietstationens särskilda innehåll, och samarbetet flöt som en välkoreograferad dans.
Efter matlagningen väntar diskberget, och även denna arbetsstation är snabb, krävande och mycket viktig. Styrka behövs för att bära tunga korgar, och under återplaceringen av kärl och besticken förbereder personalen sig samtidigt för nästa tillverkning.
Centralköket strävar också efter att utbilda och informera eleverna om var maten kommer ifrån och hur den tillverkas. Genom att öppna sina dörrar för besök från olika åldersgrupper, sprider de kunskap och förståelse om matens väg. Efter vår filminspelning välkomnade de en grupp från småbarnspedagogiken för en dag av lärande och bekantskap med köket.
Personalen i centralköket samt utdelningsköken är värda en eloge för sin insats. Sommaren närmar sig, men för personalen i centralköket i Hangö betyder det inte att köket är stängt. De fortsätter sitt arbete med att förse barnen med morgonmål och mat, och vi kan vara säkra på att även 2024 kommer att fyllas med näringsrika luncher för elever som har sommarlov.
Video: Ilona Oranen https://www.valofilms.fi/(du byter till en annan tjänst)
Ungdomsrådet
Ungdomsrådet har bland annat till uppgift att delta i kommunpolitiken och driva frågor som berör ungdomar. Ungdomsrådet består av två personer från högstadiet (svenska och finska), två personer från gymnasiet (svenska och finska) och en representant från Hyllis. Representanterna väljs i skolorna och på ungdomsgården, och alla elever och studeranden i skolorna kan rösta på vem de tycker är en bra representant.
En av de frågor som ungdomsrådet organiserar för ungdomar att besluta om är Ung röst. Ungdomarna får rösta om hur man kan göra Hangö roligare, så länge det ryms inom budgeten.
En annan sak som ungdomsrådet gör är att delta i de olika nämdernas möten och fullmäktigemöten. Där har de möjlighet att uttrycka ungdomarnas perspektiv och hoppas att det kommer att påverka beslutsfattandet i Hangö.
Ungdomsrådet träffas en gång i månaden och på mötena diskuterar de vad som händer och vad som är på gång inom politiken just nu. Dessutom har ungdomsrådet en vald fadder representant från varje nämd. Dessa ledamöter stöttar ungdomarna på mötena och bjuds till exempel in till picknickar. Medlemmar i ungdomsrådet får mötesarvode för de möten de deltar i.
Att vara med i ungdomsrådet ger dig ett bra perspektiv på vad politiker gör och hur mycket du kan uppnå, så länge du har modet att säga ifrån och lägga fram en idé om förändring och tänka tillsammans om hur du ska få det att hända. Det är också en bra sak eftersom många ungdomar inte vet vart de ska vända sig om de har något de vill förändra, de kan bara berätta för oss som är med i ungdomsrådet så kan vi ta det vidare.
Casino
• planer på en badanläggning för havsbad redan när staden grundades
• badet byggdes 1879
• casino är badanläggningens forna restaurang, kallades societetshuset (seurahuone)
• där fanns en restaurangsal, två restaurangrum, ett serveringsrum och en buffé och en stor öppen veranda (nu inglasad och förändrad)
• casino utvidgades 1883 mot norr med en salong för musik och dans och nya verandor
• 1889 fick huset en ny köksavdelning i den östra gaveln
• badet köptes av staden 1909 och renoverades, färdigt 1910, vit till färgen då. Tornen förnyades, de öpppna verandorna omvandlades till en restaurangsal med prägel av glasveranda och huvudfasaden byggdes till med hörnpaviljonger. En terrass på taket. Köksflygeln utvidgades.
• 1935 och 1954 gjordes även vissa förändringar
Hangö – Mitt hem
Hangö är staden där jag har vuxit upp och Hangö är staden där mina barn får växa upp. Hangö är platsen jag tänker på som mitt Hem.
Viktigt för mig är att Hangö upplevs som hem för många andra, jag tror starkt att det finns plats och utrymme för oss alla. Det är avgörande för Hangös framtid att Hangö blir ett hem för fler. Hur vi löser utmaningen med sjunkande invånarantal är inte lätt, men klart är att vi måste försöka. Vi vill inte enbart bevara service, som till exempel byskolor eller hälsocentralen, utan vi vill också utveckla dem.
Befolkningsprognoserna kan se dystra ut, men samtidigt finns det undersökningar som visar på att “folk drar folk” och att man gärna vill bosätta sig där livsmiljön är attraktiv. Den yngre generationen värderar familj, hållbarhet och trygghet. Enligt en studie av Deloitte som gjorts bland unga personer föredrar 75% hybrid- eller distansarbete. Flera arbetsgivare vill att en anställd skall vara i kontoret cirka två dagar i veckan, en sådan lösning skulle det göra möjligt att bo i Hangö och pendla till exempel till huvudstadsregionen.
Livet i Hangö är ofta enkelt. Korta avstånd, spontana promenader, kallbad tillsammans med grannen. Det är så här jag vill ha det i mitt Hem.
Det här är livskvalité, så brukar Pelle Lindström säga då han simmar i Gunnarsstrand. Kanske mitt Hangö kan också bli ditt Hem?
Hangös positivaste 2023, Lena Sommer
Källa: Placebranders trendspaning 2023. Foto Peter Lundqvist