Siirry sisältöön

Blogi

Hanko 150 blogi sisältää eri teemoja, joita julkaisemme läpi vuoden. | Kuukauden tervehdys | Historia : Yhteistyössä Hangon museon kanssa | Henkilöt työn takana

Infotaulu kertoo uudesta snorklauspolusta Kolavikenissä. Kuva: Ilse Klockars

Hangossa on Suomen kaunein vedenalainen maailma!

Usein kuulemme, että Itämeri voi huonosti, että rehevöityminen on johtanut siihen, että kesät ovat pilalla leväkukintojen myötä ja ettei pinnan alla ole mitään hienoa nähtävää tai säilytettävää. Eikä savustettuja kampeloita myöskään saa. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta, ja juuri Hangossa meillä on Suomen kaunein vedenalainen maailma. Kannattaa tulla tutustumaan pinnanalaiseen elämään!

Hankoniemen rannikkovesissä on erilaisia niin kutsuttuja avainelinympäristöjä, kuten meriajokasniittyjä puhtailla hiekkapohjilla, rakkohaurumetsiä kalliorannoilla ja sinisimpukkavyöhykkeitä hieman syvemmällä. Nämä elinympäristöt tarjoavat elinpaikan suurelle määrälle muita lajeja ja siksi niillä on korkea biodiversiteetti ja ne tarjoavat tärkeitä ekosysteemipalveluja, kuten hapentuotantoa, veden suodattamista ja kutualueita useille kalalajeille.

Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla (Helsingin yliopisto) on tutkittu rannikkoympäristöjä jo aseman perustamisesta vuodesta 1902 lähtien. Hankoniemen vedet kuuluvat siten maailman tutkituimpiin vesiin. Nykyään suuri osa tutkimuksesta keskittyy rannikkovesien rehevöitymisen, biodiversiteetin ja ilmastonmuutoksen välisiin yhteyksiin.

Tvärminnen eläintieteellinen asema sijaitsee Hankoniemen itäosassa. Kuva: Alf Norkko.

Tärkeä osa toimintaa on tavoittaa yleisö, ja tänä kesänä avaamme snorklauspolun Kolavikenissä. Snorklauspolku vie sinut kuudelle eri pisteelle pinnan alla, ja näet erilaisia kasveja, leviä ja eläimiä, jotka elävät meressä. Jokaisella pisteellä on pohjalla taulu, jossa on tietoa eri lajeista. Snorklauspolku on noin 500 metriä pitkä ja veden syvyys vaihtelee 1–2,5 metrin välillä. Jokaisella pisteellä on pinnalla poiju ja veden alla köysi, jota voit seurata pisteiden välillä. Tervetuloa kurkistamaan merenpinnan alle!

Kolavikenin vedenalaismaailma. Kuva: Alf Norkko

Kolavikenissä on myös keltainen mittauspoiju, joka seuraa, kuinka lämpötila, suolapitoisuus, happipitoisuus, pH ja sameus vaihtelevat meressä. Poiju on osa Tvärminnen eläintieteellisen aseman asentamaa poijujen verkostoa, ja voit seurata tietoja reaaliajassa jäättömänä aikana (www.helsinki.fi/monicoast(siirryt toiseen palveluun)).

Poijut on asennettu erilaisiin rannikkoympäristöihin, kuten sinisimpukka- ja rakkohauruvyöhykkeisiin ja meriajokasniittyihin. Näihin ympäristöihin vaikuttavat sekä rehevöityminen että ilmastonmuutos, mutta meiltä puuttuvat pitkäaikaiset tiedot näissä matalissa rannikkoalueilla tapahtuneista muutoksista. Tavoitteena on sekä kerätä pitkäaikaista seurantadataa näistä ympäristöistä että visualisoida näiden ympäristöjen merkitys yleisölle netin kautta.

Sukeltaja Kolavikenin kristallinkirkkaassa vedessä Neljän Tuulen Tuvan lähellä maaliskuussa 2021. Kuva: Alf Norkko.

Lisätietoja:

www.helsinki.fi/tvarminne

Kolavikenin snorklauspolku | Tvärminnen eläintieteellinen asema | Helsingin yliopisto (helsinki.fi)(siirryt toiseen palveluun)

28. kesäkuuta. Henkilöt työn takana – Liikuntapalvelut

Elämyksiä ja Yhdessäoloa Hangon Liikuntapalveluissa

Hangon liikuntatoimen ensisijainen tehtävä on edistää kuntalaisten terveyttä ja motorisia taitoja monipuolisella liikuntatarjonnalla. Iloinen ja positiivinen tiimi tukee ja ohjeistaa kuntalaisia terveellisten elämäntapojen omaksumisessa. Tiimi joka selkeästi viihtyvät ja pitävät hauskaa yhdessä.

Liikuntatoimeen kuuluvat myös liikuntapaikkahoitajat, jotka tehokkaasti huolehtivat kaikista liikuntapaikoista varmistaen, että voimme myös talvisin nauttia sään salliessa luistelusta ja hienoista hiihtoladuista. Liikuntapaikkahoitajat kiertävät hoitaen kaikki Hangon alueella olevat, kaupungin hallinnoimiin sisä- ja ulkoliikuntapaikat. Paikkahoitajilla on vahva asiakaspalvelu, ja he menevät ja tekevät mitä tilanne tai paikka vaatii. Heidän laaja ja monipuolinen työnsä vaatii osaamista monilla eri osa-alueilla.

Tiesittekö, että Rukki Arenan nurmen hoito on tarkkaan suunniteltu prosessi? Se sisältää leikkaukset, lannoituksen, ilmastuksen, täydennyksen sekä kastelun kuivina kausina. Vuosittain pelkästään rajamaalia kuluu yli 100 litraa. Parhaimpana kasvukautena Rukki Arena ja Lappohja vaativat päivittäin jopa 20 000 m3 alueen leikkaukset.

Tapahtumia ja Elämyksiä

Kevään ja syksyn PerhePuuhat, Porrastreenit ja Juokse & Leiki -liikuntapeuhula tarjoavat hauskaa tekemistä koko perheelle ja esittelevät Hangon monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Liikuntatoimi suunnittelee myös kesäohjelmaa, järjestää päiväkotikäyntejä ja uimakouluja lapsille. Uimakartoitukset toisluokkalaisille sekä uimakoulut mahdollistavat turvallisen ja hauskan oppimisympäristön.

Kuntosalilla on vuosittain noin 16 000 käyntiä. Senioreille suunnattu kuntosaliohjaus auttaa uusia harrastajia alkuun, ja starttikurssit ovat monipuolisia ja hyödyllisiä kaikille. Tarjonta kattaa yksilöllistä ohjausta, erikoisryhmiä ja liikuntarajoitteisten henkilökohtaista ohjausta, mikä varmistaa, että kaikille löytyy sopiva tapa harrastaa. Kuntosalin pyörittäminen vaatii myös esim, tilojen huoltoa, laitteiden käyttökunnosta huolehtiminen, laitehankinnat sekä myös kaikki joka liittyy avainten hallintaan.

Liikuntaneuvonta Tukee Terveellisiä Elämäntapoja

Neuvontaprosessi on pitkäjänteinen ja asiakaslähtöinen, tarjoten tukea liikunnan, ravinnon ja unen osa-alueilla. Yhteistyössä terveyskeskuksen ja muiden terveyspalveluiden kanssa neuvonta auttaa kuntalaisia löytämään sopivia tapoja liikkua ja edistää hyvinvointia.

Vapaaehtoistoiminta: Yhteisön Sydän

Voimaa vanhuuteen -vapaaehtoistoiminta on loistava esimerkki yhteisöllisyydestä. Noin 50 aktiivista vapaaehtoista vetää kuntosaliryhmiä, ulkoilee ja osallistuu tapahtumiin. Riksatoiminta, jossa vapaaehtoiset tarjoavat pyöräkyytejä ikäihmisille, tuo paljon iloa ja piristystä arkeen. Vapaaehtoisten ansiosta tarjolla on monipuolisia liikuntamahdollisuuksia ja sosiaalisia kanssakäymisiä.

Katse Tulevaan

Hangon liikuntapalvelut kehittyvät jatkuvasti, tavoitteena tarjota entistä monipuolisempia ja saavutettavampia liikuntamahdollisuuksia kaikille. Liikuntatoimi järjestää lukuisia tapahtumia, ideoi uutta ja tekee työnsä ammattilaisen ottein, hymyillen ja rakkaudesta lajiin. Hangon liikuntatoimen seurassa olet hyvissä käsissä, jossa toisista pidetään lämmöllä huolta, ympäri vuoden iästä riippumatta!

13. toukokuuta. Henkilöt työn takana – Varhaiskasvatuksen henkilökunta

He ovat oppaita, kannustajia ja lohduttajia. Heidän tehtäviinsä ei kuulu vain valvonta, vaan myös turvallisen, virikkeellisen ja rakastavan ympäristön luominen, jossa lapset voivat tutkia ja kasvaa.

Laulutuokioiden, leikkien ja luovien aktiviteettien avulla varhaiskasvatushenkilökunta ei ainoastaan tarjoa lapsille hauskaa päivää, vaan myös vahvistaa heidän itseluottamustaan ja sosiaalisia valmiuksiaan. Henkilöstö on mestareita luomaan oppimishetkiä arkipäivän tilanteissa. Läsnäolo ja vaikuttaminen ulottuvat paljon pidemmälle kuin pelkästään huolenpitoon; he edistävät ja ohjaavat lapsia heidän askeleissaan elämässä.

Päiväkodissa tai esikoulussa vietetyn päivän aikana varhaiskasvatushenkilöstö luo rakastavan, turvallisen ja oppimisympäristön. He kuuntelevat, lohduttavat ja tukevat lapsia heidän ylä- ja alamäissään sekä rohkaisevat heitä tutkimaan maailmaa uteliaasti ja rohkeasti. He pitävät kokoontumisia, pyyhkivät nenät ja haavat, vaihtavat vaatteita, syövät yhdessä, laulavat, opastavat, ohjaavat ja tekevät niin paljon muuta sen lisäksi.

Henkilökunta tukee myös huoltajia näkemyksillä ja neuvoilla lasten kehityksen tukemiseksi. He ovat läsnä koko perhettä varten ja luovat turvallisuuden ja luottamuksen tunteen, kun lapset jäävät heidän hoiviinsa. Lapset ovat hyvissä käsissä, mikä mahdollistaa sen, että huoltajat pystyvät tasapainoilemaan perheen ja työn välillä.

Varhaiskasvatuksen henkilökunnan omistautuminen, lämpö ja sitoutuminen ovat tärkeitä lasten ja yhteiskuntamme tulevaisuuden kannalta. Henkilökunta ansaitsee kaiken arvostuksen ja tunnustuksen. He ovat todellisia arjen sankareita jokaiselle lapselle, jota he kohtaavat ja jokaiselle huoltajalle, jota he tukevat.

Voitte seurata kaupungin varhaiskasvatuksen arkea FB Varhaiskasvatus Hangon kaupunki / Småbarnspedagogik i Hangö stad(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja Instagram | skogshyddans_lyckliga_barn(siirryt toiseen palveluun)

Videon on tuottanut : Ilona Oranen https://www.valofilms.fi/(siirryt toiseen palveluun)

Mikä on mielestäsi palkitsevinta pienten lasten kanssa työskentelyssä?
”Spontaani palaute lapsilta, kuten halaus aamulla töihin tullessa. Nähdä ilo uusista asioista, joita lapset oppivat. Nähdä heidän kehittyvän ja kasvavan ja tietää, että teemme tärkeää työtä.”

” Pienet ilot. Yksikään päivä ei ole samanlainen, ei ainakaan yksitoikkoinen tai tylsä työ.”

Jotain muuta, mitä haluaisitte mainita?
”Tärkeää pitää yllä lapsimielisyyttä”

Meidän Hanko

kuva : Tapio Kekkonen

Voimisteluseura Hejdi.r.f perustettiin Hangossa vuonna 1910. Tätä kirjoitettaessa elinvoimainen yhdistyksemme on 114-vuotias. Hangon kaupunki oli yhdistyksen perustamishetkellä vasta 36-vuotias. Yhdistyksen ja kaupungin historiat ovat liittyneet toisiinsa jo pitkään. Kotipaikkamme, toimitilamme, yhteyshenkilömme jokapäiväisessä toiminnassa ovat Hanko ja hankolaiset. Arvostamme ja kunnioitamme toisiamme, ja pienessä kaupungissa on helppo tehdä yhteistyötä.


Lukemattomat ovat ne voimistelijat, jotka ovat voimistelleet yhdessä kaikki nämä vuosikymmenet. Uusia voimistelijoita tulee mukaan toimintaan lähteneiden tilalle. Vuonna 2010 yhdistyksen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistun historiikin esipuheessa ”Hejdi – ystäväni” kirjoitin: ”Luomamme positiivinen energia ja ihan aidot hikipisarat ovat maalanneet sisäisen maisemamme, joka on yhtä kaunis, voimakas ja jatkuvasti liikkuva kuin rakastamamme meri.” Se on edelleen totta! Hankolaisia yhdistää rakkaus mereen. Se ympäröi ja määrittää meitä. Se näyttää joka päivä erilaiselta, on erivärinen, aallot liikkuvat eri tavoin. On myrskyä ja on tyyntä. Joka päivä sisäinen maisemamme on meremme peili. Emme ehkä aina ole tästä tietoisia, mutta vastaavuus on aina olemassa.

Yhdistyksen esitysohjelmissa on usein huomioitu entisaikojen kylpyläelämää. FSG-festivaalin aikana 14.-16.6.2024 esityksissä on jälleen mukana, hankolaisille tuttuja Hanko-aiheita. Tule ja koe upea voimistelutapahtuma. Tämän hienon festivaalin takana on loputon määrä työtä.  Hankolaiset – liittykää yleisöön! Liput ovat jo myynnissä.

Agneta Möller- Salmela, Hejdi r.f. hallituksen jäsen, monivuotinen puheenjohtaja sekä ohjaaja

28 maaliskuuta : Henkilöt työn takana

Päivittäin valmistetaan 1100 annosta, mukaan lukien noin 70 erityisruokavalioannosta, tämä tarkoittaa täyttä touhua keskuskeittiössä ja kaupungin keittiöhenkilökunnalle. Yhden ruoka-annoksen hinta on n. 1€ Pelkästään centralskolan/keskuskoulussa kulutetaan viikossa 120 litraa maitoa. Keittiössä käytetään 100% kotimaista lihaa ja pyritään käyttämään mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita.

Kamerat saapuvat ennen kello 7.00 aamulla dokumentoimaan kiireisen aamun. Ensimmäinen ruokatoimitus lähtee liikkeelle noin klo 9.30 ja ruoka jaetaan seuraavasti: Haagapuiston koulu, Svenska högstadiet ja gymnasiet, Hangöby skola/daghem, Hangonkylän koulu/päiväkoti, Tita-Marian koulu, Skogshyddan/Metsämaja ja Hanko Pohjoisen päiväkoti.Lisäksi valmiiksi pakatut annokset jaetaan katulähetykselle.

Työpäivä alkaa salaattien, pääruokien ja erityisruoka-annosten valmistuksella. Tämän jälkeen ruoka pakataan kylmä- ja lämpökuljetuksia varten. Ilmapiiri on intensiivinen, mutta samalla täynnä yhteistyötä ja iloisia kasvoja. Henkilökunta, joka koostuu kahdeksasta henkilöstä keskuskeittiössä ja 7 henkilöstä eri jakelukeittiöissä, työskentelee erittäin ripeästi ja keskittyneesti.

Lyhyen keittiössä viettämämme hetken aikana käsiteltiin 135 kiloa perunoita, ja ne laitettiin nopeasti uuniin. Jokaisella työpisteellä oli oma tehtävänsä salaatin leikkaamisesta erityisruokavalioannosten tarkkaan valmistukseen. Yhteistyö sujui kuin hyvin koreografioitu tanssi.

Ruoanvalmistuksen jälkeen edessä on tiskivuori, joka on yhtä lailla nopeatempoinen, vaativa ja tärkeä vaihe. Tarvitaan voimaa painavien koreiden kantamiseen, ja astioiden palauttamisen aikana valmistaudutaan seuraavaan vaiheeseen.

Keittiön tavoitteena on myös tiedottaa opiskelijoille ruoan alkuperästä ja valmistuksesta. Avaamalla ovensa eri ikäryhmien vierailuille he levittävät tietoa ja ymmärrystä ruoan valmistuksesta. Kuvaustemme jälkeen he toivottivat varhaiskasvatuksen ryhmän tervetulleeksi oppimispäivään ja tutustumaan keittiöön.

Keskuskeittiön ja jakelukeittiöiden henkilökunta ansaitsee kiitokset työstään. Kesä on kohta edessä, mutta Hangon keittiöhenkilökunnalle se ei tarkoita, keittiön sulkemista. He jatkavat työtään lasten aamupalojen ja ruoan tarjoamiseksi, ja voimme olla varmoja, että myös vuonna 2024 oppilaille tarjotaan lounasta kesälomansa aikana.

Videon on tuottanut : Ilona Oranen https://www.valofilms.fi/(siirryt toiseen palveluun)

Nuorisoraadin työtehtäviin kuuluu kunta politiikkaan osallistuminen ja nuoria koskevien asioiden edistäminen. Nuorisoraatiin pääsee mukaan kaksi henkilöä yläasteilta (ruotsinkielinen ja suomenkielinen), kaksi henkilöä lukioista (ruotsinkielinen ja suomenkielinen) sekä yksi edustaja Hyllikseltä. Edustajat valitaan kouluissa ja nuorisotalolla, kaikki oppilaat ja opiskelijat kouluissa saavat äänestää kuka heidän mielestään on hyvä edustaja.

Yksi nuorisoraadin järjestämä nuorten päätettävissä oleva asia on Nuorten ääni. Nuoret saavat äänestää tapoja millä lisätä viihtyvyyttä Hankoon, kunhan se istuu budjetin sisään.

Toinen asia mitä nuorisoraati tekee, on osallistua kaupungin lautakuntien kokouksiin ja valtuuston kokouksiin. Siellä heillä on mahdollisuus ilmaista nuorten näkökulmaa ja toivoa, että se vaikuttaa Hangon päätöksentekoon.

Nuorisoraati kokoontuu kerran kuukaudessa ja kokouksissa keskustellaan tapahtumista, sekä siitä mitä politiikassa juuri sillä hetkellä tapahtuu. Lisäksi nuorisoraadilla on jokaisesta lautakunnasta nimetty kummivaltuutettu. Kummivaltuutetut ovat nuorten tukena kokouksissa ja heidät kutsutaan esimerkiksi piknikille. Nuorisoraadin jäsenet saavat kokouspalkkion kokouksista, joihin osallistuvat.

Nuorisoraadissa mukana oleminen antaa hyvän näkökulman siitä, mitä poliitikot tekevät ja kuinka paljon voi saada aikaan, kunhan uskaltaa kertoa asiansa ja esittää ajatusta muutoksesta ja yhdessä harkita miten sen saisi aikaiseksi. Se on myös hyvä asia siinä, että moni nuori ei tiedä minne kääntyä, jos heillä olisi jotain mitä haluaisi muuttaa, niin he voivat vain sanoa meille ketkä olemme nuorisoraadissa mukana, niin me voimme viedä asian eteenpäin.

Casino

1893 kuva: Hangon museo
  • Suunnitelmat merikylpylän rakentamiseksi jo kaupungin perustamisvaiheessa.
  • kylpylä rakennettiin vuonna 1879
  • kasino on kylpyläkeskuksen entinen ravintola, jota kutsuttiin seurahuoneeksi.
  • siellä oli ravintolasali, kaksi ravintolahuonetta, tarjoiluhuone ja noutopöytä sekä suuri avoin kuisti (nykyisin lasitettu ja muokattu).
1800 loppupuolella. kuva: Hangon museo
  • Casino laajennettiin pohjoiseen vuonna 1883 musiikki- ja tanssisalilla sekä uusilla verannoilla.
  • Vuonna 1889 talo sai uuden keittiötilan itäiseen päätyyn.
  • vuonna 1909 kaupunki osti kylpylän ja remontoi sen valmiiksi vuoteen 1910 mennessä, jolloin se sai valkoisen värin. Tornit uusittiin, avoimet kuistit muokattiin ravintolasaliksi lasikuistilla ja pääjulkisivua laajennettiin kulmapaviljongeilla. Katolla on terassi. Keittiösiipeä laajennettiin.
1910 luvulla. kuva: Hangon Museo


• 1935 ja 1954 tehtiin joitakin muutoksia

1960 tai 1970 luku. kuva: Hangon Museo

Hanko – Minun kotini

Hangon positiivisin 2023, Lena Sommer

Olen kasvanut Hangossa, ja Hangossa saavat myös lapseni kasvaa. Hanko on minulle koti.  

Minulle merkitsee paljon, että myös moni muu kokee Hangon kodikseen. Uskon, että meille kaikille löytyy sieltä tilaa. Hangon tulevaisuudelle on ratkaisevaa, että siitä tulee koti yhä useammalle. Vaikka asukasmäärän väheneminen on haastava ongelma, se pitää ehdottomasti yrittää ratkaista. Erilaiset palvelut, kuten kyläkoulut ja terveyskeskus, halutaan nimenomaan säilyttää, ja niitä pitää myös kehittää.  

Väestöennusteet saattavat näyttää synkiltä, mutta toisaalta tutkimukset osoittavat, että ”ihmiset houkuttelevat ihmisiä” ja moni haluaa asettua asumaan viehättävään ympäristöön. Nuorempi sukupolvi arvostaa perhettä, kestävyyttä ja turvallisuutta. Deloitten tutkimuksen mukaan nuoret haluavat tehdä 75-prosenttisesti hybridi- tai etätyötä. Moni työnantaja edellyttää, että työntekijä on toimistossa noin kaksi päivää viikossa. Ratkaisu mahdollistaisi asumisen Hangossa ja työssä käymisen esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.  

Elämä Hangossa on helppoa. Lyhyet välimatkat, spontaanit kävelyretket, kylmäuinti naapurin kanssa. Näitä asioita arvostan kotikaupungissani. 

Tämä on elämänlaatua, sanoo Pelle Lindström uidessaan Gunnarsinrannassa. Voisiko minun Hankoni olla myös sinun kotisi? 
Hangon positiivisin 2023, Lena Sommer

Lähde:  Placebranders trendspaning 2023. Kuva Peter Lundqvist