Till innehållet

Symiblogg 66, 5/2024 Hundregister står för hundarnas välmående 

Blogg 15.5.2024

Livsmedelsverkets hundregistrets mottagande har varit sval och det har förts många diskussioner kring registret. Samtidigt har den ursprungliga orsaken till att skapa detta register blivit allt mer i bakgrunden.

Hundregister är ett efterlängtat verktyg i kampen mot valpfabriker. Valpfabriker har hittills haft lätt att dölja sin verksamhet och på grund av detta har endast en bråkdel av fabriker kommit till myndigheternas kännedom. Vanligen har fabrikens verksamhet i det skede pågått redan länge och djurens förhållanden har varit mycket dåliga. Med hjälp av hundregistret blir det lättare för tillsynen att hitta sådana fabriker. Men även då spelar hundägarna, på sidan av myndigheterna, en nyckelroll i arbete mot valpfabriker. Man ska komma ihåg att alla hundar måste finnas i hundregistret oberoende av deras ålder innan överlåtelse till nya ägaren. Därför vid anskaffning av en hund är det viktigt att kontrollera, om hunden finns i hundregistret innan man köper den. Om så inte är fallet borde man överväga om det finns något i säljarens verksamhet som hen vill hålla dolt.

Hundregistret är ett effektivt verktyg mot valpfabrikerna men det behöver tas emot av hundägarna för att kunna uppfylla sitt syfte. Till sist vill vi ju alla att hundar ska må bra och med hjälp av hundregistret har vi möjlighet att samarbeta för detta ändamål.

Tillsynsveterinär,

 som tror i samarbetets kraft

Mer information om hundregistret(du byter till en annan tjänst)

Aktuellt