Symiblogg 63 2/2024 En bit av den nya lagstiftningen om djurskydd
Lagstiftningen gällande djurens välfärd ändrades 1.1.2024. Då började lagen om djurvälfärd (693/2023) att tillämpas. Samtidigt har den tidigare djurskyddslagen och -förordningen upphävts. De djurartsvisa förordningarna utfärdade enligt den tidigare djurskyddslagen är fortfarande i kraft. Lagen om djurvälfärd ställer nya krav även på den som håller hästar. I fortsättningen ska det på en permanent djurhållningsplats för hästar hela tiden finnas tillgång till vatten och utrymmen som behövs för vård och inspektion av ett djur.
Utrymmen som behövs för vård och inspektion av hästar
På en permanent djurhållningsplats för hästar eller i anslutning till den ska det från och med 1.1.2024 finnas utrymmen och redskap som är nödvändiga för att inspektera och hantera djur samt utrymmen för vård och isolering av djur som är sjuka eller skadade. Samma utrymmen och fasthållningsanordningar kan utnyttjas både för den dagliga djurhållningen och för annan inspektion och hantering av djuren, samt vid behov även för vård och isolering av djur som är sjuka eller skadade. För vissa djurhållningsformer kan det också behövas strukturella ändringar. Exempelvis ska det i anslutning till ett kallt lösdriftsstall ordnas ett separat utrymme där hästen vid behov kan isoleras från andra djur, om det inte finns andra utrymmen som lämpar sig för ändamålet. Den så kallade sjukboxens viktigaste uppgift är att främja djurets tillfrisknande bl.a. genom att ge ett sjukt eller skadat djur möjlighet till tillräcklig vila. Utrymmet ska ge hästen en tillräcklig komfortnivå bl.a. med hjälp av tillräckligt med strö och vid behov tilläggsuppvärmning.
En så här kall vinter ställer sina egna utmaningar för en veterinärs arbete och djurhållning. Den nya välfärdslagen ställer tydliga krav på djurhållningen. De faciliteter som krävs för att forska och ta hand om djur är särskilt viktiga i till exempel kalla tider. Vissa åtgärder är svåra i extrem kyla och arbetarskyddet sätter en gräns på cirka -10 grader för möjligheten att arbeta tryggt. Vissa åtgärder och undersökningar av ett sjukt djur är omöjliga att göra i extrem kyla, och ägaren till djuren bör ha ett varmt utrymme tillgängligt för dem. Sårläkning försämras till exempel vid extrem kyla. Enligt den nya lagen bör djurhållaren överväga att djuret vid sjukdom kan isoleras från andra djur vid behov för att minska eventuella smittorisken och stöda patientens tillfrisknande. Djuret som ska undersökas och behandlas ska föras till en sådan plats att patienten vid behov kan hållas på plats och på så sätt skydda de assisterande personerna, djuret självt och den behandlande veterinären från skador. Den nya djurskyddslagen ökar därför säkerheten för skötare och ägare utöver djurskyddet. Veterinären fattar alltid beslut om genomförande av undersökningar och behandling med hänsyn till den övergripande situationen och omständigheterna.
Hanna Knaapinen
Skribenten är praktiserande stadsveterinären, som bekantar sig med den nya lagstiftningen