Till innehållet

Symiblogg 61, 12/2023 Jag åt pepparkakor till glöggen – har jag kanel-förgiftning?!

Blogg 15.12.2023

En av de saker som ger kanelen sin kännspaka smak är en kumarin, ett ämne som kan skada levern.

EFSA (European Food Safety Agency) har 2004 fastställt att det rekommenderade dagliga intaget av kumarin är 0,1 mg/kg kroppsvikt. 2008 uppdaterade EFSA sin rekommendation till 0,3 mg/kg kroppsvikt, men endast då det gäller ett par veckor i sträck. Den vanligaste kanelens, kassiakanel, kumarininnehåll ligger på 2-3 mg/g.

Utgående från de rekommendationer som EFSA satt upp, kan en person på 50kg äta ca 1 tsk kassiakanel per dag – men ifall konsumtionen, så här i juletider, stiger till kring om 3 tsk per dag för ett par veckors tid så går det ingen nöd. Så nej, du har sannolikt inte fått kumarinförgiftning, inte fast än du ätit risgrynsgröt med kanel till morgonmål!

Men är du en storkonsument av kanel, och regelbundet konsumerar över riktvärdena, kan det vara skäl att byta till ceylonkanel, då den har en lägre kumarinhalt.

Kanelen hör till finländarnas favoritkryddor och används året om – vintertid finns den i pepparkakor, glögg och på risgrynsgröten, under sommarhalvåret i äppelkakor, och året om i kanelbullar tillsammans med kardemumma.

Vill man ha någon annan varm dryck än glögg, så kan man också använda kanelen i en sydamerikansk varm choklad (Xocolatl). Chokladen görs av choklad med hög kakaohalt, och smaksätts sedan med kanel, vanilj, en nypa salt, chili och/eller cayennepeppar – Vill man mysa till det ännu mer, så kan man röra om i muggen med en kanelstång!

Saranna Sandström

Skribentens favoritanvändning för kanel är i rabarberpaj till sammans med cayennepeppar.

Aktuellt