Siirry sisältöön

Symiblogi 61, 12/2023 Söin pipareita glögin kanssa – onko minulla kanelimyrkytys?!

Blogit 15.12.2023

Yksi kanelin ainesoisista, joka antaa sille sen tunnusomainen maun, on kumariini. Tämä yhdiste voi olla maksalle myrkyllinen.

EFSA (European Food Safety Agency) on 2004 asettanut kumariinille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg kehon painokiloa kohden vuorokaudessa. Vuonna 2008 EFSA päivitti arviotaan 0,3 mg kehon painokiloa kohden, mutta ainoastaan pariksi yhtäjaksoiseksi viikoksi kerrallaan. Tavallisimman kanelin, kassiakanelin, kumariinipitoisuus on 2-3 mg/g.

EFSAN rajoja seuraten, 50 kiloinen ihminen voi päivittäin syödä noin 1 tl kanelia päivässä – mutta vaikka päiväannos näin jouluaikana, olisi 3 tl paikkeilla parin viikon aikana, niin ei hätää. Eli, luultavasti et ole saanut kumariinimyrkytystä, et vaikka olisit syönyt aamupalaksi riisipuuroa kanelin kera!

Mutta mikäli olet kanelin suurkuluttaja, ja usein kulutat kanelia viitearvojen yli, olisi syytä vaihtaa Ceylon kaneliin, missä on matalampi kumariini-pitoisuus.

Kaneli kuuluu suomalaisten suosikkimausteisiin ja sitä käytetään vuoden ympäri – talvisin sitä löytyy pipareista, glögissä ja riisipuuron päältä, kesäkausina omenakakusta ja vuoden ympäri kardemumman kanssa kanelipullista.

Jos kaipailet jotain muuta lämmintä juotavaa kuin glögiä, niin kaneliakin voi käyttää etelä amerikkalaisessa lämpimässä kaakaossa (Xocolatl). Kaakao tehdään suklaasta, jossa on korkea kaakaopitoisuus ja maustetaan kanelilla, vaniljalla, hyppysellisellä suolaa sekä chili ja/tai cayennepippurilla. Jos haluat luoda vielä enemmän tunnelmallisuutta, käytä sekoitustikkuna kanelitankoa!


Saranna Sandström

Kirjoittajan lempikäyttö kanelille on raparperipiirakassa cayennenpippurin kanssa 

Ajankohtaista