Till innehållet

Symiblogg 57 8/2023 Håll ögonen öppna och munnen fast

Blogg 14.9.2023

Det regniga augusti ledde till en del problem på badstränder här i Västnyland och jag tänkte nu fundera lite kring hur gick det så här och vad man kan tänka på då man väljer badplats och -tid.

Badvattenkvaliteten följs upp på allmänna badstränder under somrarna med några prov. Dessa ger en viss information om badvattnets kvalitet åtminstone just den dag då provet tas. Ur badvattnen analyseras så kallade indikatorbakterier. Det betyder att dessa ofta förekommer då vattnet är förorenat med till exempel avloppsvatten. Då halterna av dessa är förhöjda finns en ökad hälsorisk för badare.

Det är ofta svårt att säkert säga exakt vad som förorsakat problemen, men vi har konstaterat att badvattenkvaliteten ofta blivit sämre om proven tagits då det regnat mycket. Då det regnar kan stora mängder vatten rinna ut på eller nära intill badstränder från diken. Detta vatten samlas från rätt stora områden och kan föra med sig föroreningar. På bebyggda områden leds också dagvatten ut i havet. Stora regnmängder leder ibland också till bräddningar från avlopp eftersom dagvatten och avloppsvatten ofta leds i samma rör och vattenmängden tillfälligt blir för stor för systemen att klara av.

Större mängder med fåglar kan orsaka försämring av badvattenkvaliteten. Ifall stranden är full av fågelavföring och vattennivån stiger så blir ju det grunda vattnet vid vattenbrynet rätt välgödslat.

Men simma vill man ju göra då det är sommar eller varför inte året runt och jag vågar säga att om man håller ögonen öppna och munnen fast är det nog tryggt. Då du besöker en allmän strand, ta alltid en titt på anslagstavlan ifall där finns några särskilda anvisningar eller varningar. Kontrollera själv också alltid hur vattnet och stranden ser ut innan du beslutar att simma.  Svälj inte vatten och duscha vid behov efter simturen. Ifall vattnet inte ser rent ut eller har en avvikande lukt, välj en annan badplats eller hoppa över simturen.

Johanna Holmberg

hälsoinspektör, som själv gärna tar sig ett dopp (ifall vattentemperaturen är över 20 C)

Aktuellt