Siirry sisältöön

Symiblogi 57 9/2023 Silmät auki ja suu kiinni

Blogit 14.9.2023

Sateinen elokuu johti muutamiin ongelmatilanteisiin uimarannoilla täällä Läntisellä Uudellamaalla ja ajattelin nyt pohtia hieman, miksi näin kävi ja antaa neuvoja siitä mitä itse voi huomioida, kun valitsee paikkaa ja ajankohtaa uimiselle.

Uimavedenlaatua seurataan yleisillä uimarannoilla kesäisin muutamalla näytteellä. Nämä antavat tietoa uimaveden laadusta ainakin juuri sinä päivänä, kun näyte otetaan. Uimavedestä analysoidaan niin sanottuja indikaattoribakteereita. Tämä tarkoittaa, että nämä usein esiintyvät, kun vesi on saastunut esimerkiksi jätevedellä. Kun näiden pitoisuudet ovat kohonneet esiintyy suurempi terveyshaitan riski uimareille.

Usein on vaikeaa varmuudella sanoa mikä on aiheuttanut ongelmat, mutta olemme todenneet, että uimaveden laatu usein huononee, jos näytteet on otettu runsaiden sateiden yhteydessä. Sataessa isoja vesimääriä voi valua ojista uimarannalle tai uimarannan läheisyyteen. Tämä vesi kertyy melko isolta alueelta ja voi tuoda mukanaan epäpuhtauksia. Asutuilla alueilla hulevettä johdetaan myös mereen. Isot sademäärät johtavat välillä myös viemäreiden ylivuotoihin koska hulevesi ja viemärivesi usein johdetaan samassa putkessa ja vesimäärä nousee tilapäisesti liian isoksi.

Isommat määrät lintuja voivat myös huonontaa uimaveden laatua. Jos ranta on täynnä lintujen ulostetta ja vesipinta nousee, tulee vesirajassa olevasta matalasta vedestä melko ravinteikasta.

Mutta uida tietysti haluaa, kun on kesä, tai miksi ei vuoden ympäri ja uskallankin sanoa, että jos pitää silmänsä auki ja suunsa kiinni, niin se on turvallista. Kun käyt yleisellä uimarannalla, vilkaise aina uimarannan ilmoitustaulua ja tarkista jos siellä on ohjeita tai varoituksia. Tarkista aina miltä vesi ja ranta näyttävät ennen kuin päätät uida. Älä niele vettä ja käy tarvittaessa suihkussa uimisen jälkeen.  Jos vesi ei näytä puhtaalta tai jos havaitset poikkeavaa hajua, valitse toinen uimapaikka tai jätä uiminen väliin.

Johanna Holmberg

terveystarkastaja, joka mielellään pulahtaa veteen (jos veden lämpötila on yli 20 C)

Ajankohtaista