Symiblogg 50 3/2023 Gästande penna: Från teori till praktik
Två veckor går fort, när två sjätte årets veterinärstuderanden kommer på praktik till Sydspetsens miljöhälsa. Miljöhälsovården är en vid helhet, som består mångsidigt av ärenden som har att göra med kommuninvånarnas hälsa. Fast man kanske inte kommer genast att tänka på det, hör livsmedelshygien och miljöhälsovård till sista årets studier för veterinärer.
Veterinärstudierna ger den teoretiska informationen om livsmedels- och miljöhälsotillsynen. Genom praktiken nu fick vi följa hur teori överförs till verklighet.
Våra praktikdagar innehöll inspektioner enligt tillsynsplanen till livsmedelslokaler, inspektioner av idrottsutrymmen i enlighet med hälsoskyddslagen och även ett gemensamt möte i Hangö mellan myndigheter och aktörer om sommarsäsongens aktualiteter. Utöver dessa hör också t.ex. tobakstillsyn och veterinärvård till miljöhälsovården. Praktiken var inte tråkig under en endaste stund, utan varje dag förde med sig något nytt att lära sig.
Miljöhälsovården omfattar förståelse och kontroll av risker när det gäller luft, vattenmiljö och mark. Kontrollen av risker innebär ofta kompromisser, där man söker en rimlig lösning, som tryggar en hälsosam livsmiljö och minimerar de faktorer som hotar hälsan. Med gott samarbete och bra diskussionskontakt mellan myndigheter och parter strävar man mot detta mål. Åtgärderna beror på allvarligheten av bristerna. Myndigheten ger råd i första hand och ofta garanteras en bättre säkerhet genom skriftlig uppmaning med tidsfrist. Tvångsåtgärder kan dock användas vid behov.
Dricksvattnet är en vardaglig sak, som man sällan kommer att tänkta på. Ändå är just hushållsvattentillsynen det allra viktigaste inom miljöhälsovården. Med den säkras att kommuninvånarna får vatten av god kvalitet från sina kranar. Legionellabakterien har på senare tid varit aktuell i media. Den trivs speciellt i varmvattenrören och den kan med droppar överföras till människans luftvägar och orsaka sjukdom. Därför är en av myndighetens uppgifter att kontrollera att det kalla vattnet som kommer kranarna i t.ex. skolor och idrottshallar är kallt (under 20 °C) och det varma vattnet tillräckligt varmt (över 55 °C), så att legionellan inte trivs i fastighetens rörnät.
Emmi Antila och Tuulia Aherikko
Skribenterna på nästan utexaminerade veterinärer, som nuförtiden alltid läser Oiva-rapporterna innan de väljer lunchplats.
Texten fritt översatt från finskan av Katianna Kuula