Till innehållet

Symiblogg 49, 2/2023 Miljöhälsoskydd & miljöskydd – inte samma sak men nära

Blogg 15.2.2023

Ibland får jag klagomål av invånare som tycker att det bullrar för mycket i grannskapet. Då ska jag avgöra om det är fråga om hälsorisk. Det gör jag oftast i samarbete med miljöinspektören på området i fråga.

Gränsen mellan hälsoskydd och miljövård är ofta diffus men man kan kort säga så här: Hälsoinspektören månar om att människan inte utsätts för hälsorisker (enligt hälsoskyddslagen(du byter till en annan tjänst)), bland annat i bostäder och andra vistelseutrymmen, och miljöinspektören månar om att miljön inte förorenas (enligt miljöskyddslagen(du byter till en annan tjänst)).

 Om någon blir störd av för mycket buller föreslår både miljö- och hälsoinspektören att den först kontaktar den som orsakar buller och, om det är tillståndspliktig verksamhet, den övervakande myndigheten. Vid akuta situationer kan polisen kontaktas via nödcentralen.

 För att uppskatta om det (i det här fallet) bullrar för mycket kan det behövas en myndighetsinspektion på plats och ställe. Miljöinspektören granskar utomhus, hälsoinspektören inomhus.

 Så finns det också en så kallad grannelag (lag angående vissa grannelagsförhållanden(du byter till en annan tjänst)). Enligt den får en fastighet inte användas så att grannar orsakas oskäligt besvär av buller. Med stöd av grannelagen kan man sätta i gång en privaträttslig process vid allmän domstol.

Så om du anser att du utsätts för hälsofara p.g.a. buller kan du kontakta hälsoinspektören och om det är miljön som blir utsatt för risker, kan det vara aktuellt med att kontakta miljöinspektören.

Hälsoinspektör Ingegerd Grünn-Maja,

har skrivit detta i samarbete med miljövården i Hangö 

Aktuellt