Symiblogg 47, 12/2022, Varma julhälsningar, eller inte?
Denna höst har vädret fått se sig besegrat som det vanligaste samtalsämnet. I stället har det stigande elpriset samt olika sätt att minska elförbrukningen diskuterats flitigt överallt. Jag som jobbar med hälsoskydd har förstås funderat på vad elsparandet kan få för följder ur det perspektivet.
Jag har redan blivit kontaktad av några personer, som upplever att de har för kallt inne. I samtliga fall har temperaturerna visat sig vara inom de gränser som anges i förordningen för boendehälsa. Enligt förordningen ska rumsluftens temperatur under uppvärmningsperioden vara +18 – +26 oC. Det är väldigt individuellt vad som upplevs som kallt, men gissar nog att många tycker det känns kallt inne då temperaturen är under 20 oC. En lagom sänkning av inomhustemperaturen är oftast inte en hälsorisk utan mera ett trivselproblem. Tvärtom har man kunnat konstatera att en sänkning av temperaturen ofta medför förbättringar i inomhusluften.
Ifall temperaturen sänks för mycket uppstår förstås en hälsorisk och även ökad risk för skador i byggnadens konstruktioner. För barn och äldre ska temperaturen vara minst +20 oC och därför är detta nedre tillåtna gränsen för skolor, daghem och servicehem.
Om det känns väldigt kallt inne lönar det sig att först mäta temperaturen. Den ska mätas i vistelsezonen, alltså inte vid ett fönster eller yttervägg, utan inne i bostaden.
Hälsorisk kan också uppstå om temperaturen på varmvattnet sänks. Då ökar risken för att få legionellabakterier i varmvattensystemet. Det varma vattnet ska vara 55-60 oC för att hålla legionellabakterierna borta.
Institutet för hälsa och välfärd har skrivit mera om att spara energi i hushållen på sina hemsidor. Här påminner de bl.a. om att man inte ska stänga av ventilationen. Energisparkampanjen ”Snäppet svalare” har också samlat många konkreta spartips på sina sidor.
Du kan läsa mera om dessa via följande länkar:
Att spara energi i hushållen – THL(du byter till en annan tjänst)
https://www.astettaalemmas.fi/sv(du byter till en annan tjänst)
Jag rekommenderar alla att spara på elen, men med eftertanke, så inte nya problem uppstår.
Johanna Holmberg
hälsoinspektör som trivs i yllesockor