Siirry sisältöön

Symiblogi 47, 12/2022, Lämpimiä joulutervehdyksiä, vai ei?

Blogit 14.12.2022

Tänä syksynä sää on joutunut luovuttamaan paikkansa suosituimpana puheenaiheena. Sen sijaan keskustellaan innokkaasti nousevasta sähkön hinnasta ja erilaisista keinoista säästää sähköä. Minä, joka työskentelen terveydensuojelun parissa, olen tietysti miettinyt mitä seurauksia sähkön säästäminen voi saada siitä näkökulmasta.

Muutama henkilö on jo ottanut minuun yhteyttä koska he ovat kokeneet sisätilat asunnoissaan liian kylmiksi. Kaikissa tapauksissa lämpötila on osoittanut olevan asumisterveysasetuksen raja-arvojen sisällä. Asetuksen mukaan huoneilman lämpötila lämmityskaudella tulee olla +18 – +26 oC. On yksilöllistä milloin kokee että on kylmää, mutta arvaan että monen mielestä on kylmää sisällä, kun lämpötila laskee alle 20 oC. Maltillinen sisälämpötilan laskeminen on harvemmin terveysriski, vaan enemmän viihtyvyyshaitta. Päinvastoin on todettu, että lämpötilan laskeminen usein voi parantaa sisäilman laatua. 

Jos lämpötila laskee liian paljon, syntyy tietysti riski terveyshaitalle ja riski vaurioiden syntymiselle rakennuksen rakenteissa kasvaa. Lapsia ja vanhuksia varten lämpötilan tulee olla vähintään +20 oC, ja siksi tämä on alaraja kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa.

Jos tuntuu kylmältä, kannattaa ensin mitata lämpötila. Mittaus tulee tehdä oleskeluvyöhykkeellä, ei ikkunan tai ulkoseinän vieressä, vaan asunnon sisällä.

Terveysriski voi myös syntyä, jos lämpimän veden lämpötila lasketaan. Silloin riski saada legionellabakteereita lämminvesijärjestelmään kasvaa. Lämpimän veden tulee olla 55-60 oC, jotta leigonellabakteerit eivät viihdy.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kirjoittanut enemmän energiansäästämistä kotitalouksissa kotisivuillaan. Täällä muistutetaan muun muassa siitä, ettei ilmanvaihtoa tule sulkea. Energiansäästökampanja ”Astetta alemmas” on myös kerännyt monta säästövinkkiä sivuilleen.

Voit lukea lisää näistä seuraavien linkkien kautta:

Energiansäästö kotitalouksissa – THL(siirryt toiseen palveluun)

http://astettaalemmas.fi(siirryt toiseen palveluun)

Suosittelen, että kaikki säästävät sähköä, mutta harkitusti, jottei uusi ongelmia synny.

Johanna Holmberg

terveystarkastaja, joka viihtyy villasukissa

Ajankohtaista