Till innehållet

Symiblogg 44, 10/2022 Ha koll på nedkylningen

Blogg 15.10.2022

Lagar du ofta mera mat på en gång för att värma upp den under flera dagar, istället för att laga mat från grunden varje dag? Vet du då hur du ska göra för att garantera att maten håller och är trygg att äta även två dagar senare?

För att maten ska vara säker att äta är det viktigt att den kyls ner till rätt förvaringstemperatur tillräckligt snabbt. Maten håller bäst då den antingen är riktigt varm eller riktigt kall, och den mest riskfyllda temperaturen är 6–60 °C. I sådana temperaturer kan nämligen bakterier och andra mikrober lättare föröka sig. För att se till att maten håller och inte gör dig sjuk behöver du minimera tiden som maten har en sådan temperatur. Enligt livsmedelslagstiftningen ska mat som kyls ner för senare bruk nå förvaringstemperaturen (6 °C) inom högst fyra timmar från att tillredningen avslutats. Observera att denna tid räknas från att du stänger av kokplattan eller tar ut formen ur ugnen.

Men maten svalnar ju nog tillräckligt snabbt även i rumstemperatur, eller hur? Det här är en vanlig uppfattning och visst kan det vara så för vissa maträtter. En tunn paj svalnar snabbare än en stor kastrull med soppa. Oftast behövs ändå extra kylning för att processen ska gå tillräckligt fort. Många livsmedelslokaler har specialutrustning för att kyla ner mat, men i hemmet (eller också i livsmedelslokalen) kan det bra räcka t.ex. med ett kallt vattenbad och kylklampar. Sätt inte in varm mat i kylskåpet för att kallna, eftersom det höjer hela apparatens temperatur och därmed riskerar hållbarheten för all annan mat som förvaras där. (Och visst kommer du ihåg att inte lägga frysta bär i en soppa som redan är färdig? Om dessa bär inte kokas innan användning kan de föra med sig sjukdomsalstrande mikrober till maten.)

Så hur vet du att maten nått rätt temperatur tillräckligt fort? Livsmedelsföretagare ska följa upp nedkylningsprocessen genom att mäta matens temperatur över tid. Har du en termometer hemma som fungerar till detta så kan det vara intressant att testa. Om inte, så använd åtminstone någon form av nedkylning och lita inte bara på att maten kallnar tillräckligt snabbt i rumstemperatur. Om maten inte svalnar tillräckligt fort behöver man ändra på systemet, t.ex. genom att lägga till extra kylning eller sprida ut maten tunnare. Då går det snabbare.

När du då vet hur du ska kyla ner maten på ett tryggt sätt, så är det bara att njuta av hur enkelt det är att värma maten en annan dag. Kom bara ihåg att också värma den ordentligt och tillräckligt länge!

Pernilla Pulkkanen

Skribenten är hälsoinspektör som nästan alltid lagar större satser mat på en gångLänkar till Livsmedelsverkets sidor:

Om nedkylning av livsmedel(du byter till en annan tjänst)

Om livsmedlens förvaringstemperaturer hemma(du byter till en annan tjänst)

Om att hetta upp utländska frysta bär(du byter till en annan tjänst)

Aktuellt