Siirry sisältöön

Symiblogi 44, 10/2022 Pidä huolta jäähdytyksestä

Blogit 15.10.2022

Laitatko usein enemmän ruokaa kerralla, jotta voisit lämmittää sitä usean päivän, sen sijaan, että laittaisit ruokaa alusta alkaen joka päivä? Tiedätkö myös miten varmistut ruoan säilyvyydestä ja siitä, että sitä on turvallista syödä myös kaksi päivää myöhemmin?

Jotta ruoka olisi turvallista syödä, on tärkeää, että se jäähdytetään oikeaan säilytyslämpötilaan tarpeeksi nopeasti. Ruoka säilyy parhaiten, kun se on joko oikein lämmintä tai oikein kylmää. Riskialttein lämpötila on 6–60 °C. Sellaisissa lämpötiloissa bakteerit ja muut pieneliöt voivat nimittäin lisääntyä helpommin. Varmistuaksesi, että ruoka säilyy eikä tee sinua kipeäksi, sinun tarvitsee vähentää aikaa, jolloin ruoka on riskilämpötiloissa. Elintarvikelainsäädännön mukaan ruoan, joka jäähdytetään myöhempää käyttöä varten, tulee saavuttaa säilytyslämpötila (6 °C) korkeintaan neljä tuntia siitä, kun valmistus on loppunut. Huomaa, että tämä aika lasketaan siitä, kun sammutat keittolevyn tai otat vuoan uunista.

Mutta ruokahan jäähtyy tarpeeksi nopeasti myös huoneenlämmössä, eikö niin? Tämä on tavallinen oletus ja voihan se olla niin joillekin ruokalajeille. Ohut piirakka jäähtyy nopeammin kuin iso kattilallinen keittoa. Useimmiten tarvitaan kuitenkin lisäkylmyyttä, että prosessi kävisi tarpeeksi nopeasti. Monessa elintarvikehuoneistossa on erityislaitteet ruoan jäähdytykseen, mutta kodissa (tai myös elintarvikehuoneistossa) esim. kylmävesihaude ja kylmäkallet voivat hyvin riittää. Älä laita kuumaa ruokaa jääkaappiin jäähtymään, sillä se nostaa koko laitteen lämpötilaa ja siten vaarantaa kaiken muun siinä olevan ruoan säilyvyyden. (Muistathan myös, ettei pakastemarjoja pidä laittaa jo valmiina olevaan keittoon? Ellei näitä marjoja keitetä ennen käyttöä, ne voivat tuoda taudinaiheuttavia pieneliöitä ruokaan.)

Kuinka sitten tiedät, että ruoka on saavuttanut oikean lämpötilan tarpeeksi nopeasti? Elintarvikeyrittäjien täytyy seurata jäähdytysprosessia mittaamalla ruoan lämpötila ajallisesti. Jos sinulla on tarkoitukseen sopiva lämpömittari kotona, voi olla mielenkiintoista kokeilla. Jos ei, niin käytä ainakin jonkinlaista jäähdytystä, äläkä pelkästään luota siihen, että ruoka jäähtyy tarpeeksi nopeasti huoneenlämmössä. Jos ruoka ei viilene tarpeeksi nopeasti, menetelmää täytyy muuttaa, esim. lisäämällä jäähdytystä tai levittämällä ruoka ohuemmin. Silloin käy nopeammin.

Sitten kun tiedät miten voit jäähdyttää ruokaa turvallisesti, voit nauttia seuraavien päivien helppoudesta ruokaa kuumentaessa. Muista vain lämmittää sitä kunnolla ja tarpeeksi pitkään!

Pernilla Pulkkanen

Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka melkein aina laittaa isompia määriä ruokaa kerrallaLinkkejä Ruokaviraston sivuille:

Jäähdyttämisestä(siirryt toiseen palveluun)

Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloista kotikeittiössä(siirryt toiseen palveluun)

Ulkomaisten pakastemarjojen kuumentamisesta(siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaista