Till innehållet

Symiblogg 41 7/2022 Högsäsong för bakterieodling

Blogg 15.7.2022

Rötmånaden är ett välkänt begrepp för bland annat många bönder som den månad då många livsmedel håller sig sämre. Rötmånaden har traditionellt räknats börja från cirka 20–24 juli och en månad framöver.

Historiskt sett har människorna redan under romartiden och i antikens Grekland varit medvetna om att perioden under sensommaren då vädret var som varmast var en tid då maten höll sig sämre och människor drabbades lättare av letargi och feber.

I dagens läge förstår vi bättre orsakerna och mekanismerna bakom varför maten snabbare blir dålig under sommaren. Under denna period är både värmen och luftfuktigheten hög, vilket är goda förutsättningar för en gynnsam bakterietillväxt och det leder till att matvaror lättare blir skämda om de hanteras ovarsamt.

Därmed finns det skäl till att vara extra uppmärksam med hur vi hanterar våra livsmedel under sommaren. Det kan vara bra att kontrollera temperaturen i kylskåpet så att den hålls på tre till sex grader och tänk på att varor i kylskåpsdörren kan snabbare bli skämda då de utsätts för värme varje gång kylskåpsdörren öppnas. I bilen kan temperaturen lätt uppnå temperaturer på 40°C eller mera och då är det bra att vara utrustad med kylväska och kylklabbar om man ska transportera färsk fisk eller köttfärs. Handhygienen är även ytterst viktig under sommaren för att undvika oönskade bakterieodlingar i maten under sommarens alla festligheter.

Den traditionella rötmånaden är mer eller mindre en vidskeplighet, eftersom den är knuten till vissa datum och inte den aktuella väderleken. I dagens verklighet, med värmeböljor som slår temperaturrekord år efter år, är det skäl att tänka på att ”rötmånaden” kan slå till nästan när som helst under sommarmånaderna.

Lars Finnbäck

Skribenten är hälsoinspektör som gillar livsmedel utan extra tillsats av mikrober.

Aktuellt