Siirry sisältöön

Symiblogi 41, 7/2022 Bakteeriviljelyn huippukausi

Blogit 15.7.2022

Mätäkuu on monille maanviljelijöille tuttu käsite kuukautena, jolloin monet elintarvikkeet säilyvät huonommin. Mätäkuu on perinteisesti laskettu alkavaksi noin 20-24 heinäkuuta ja kuukautta eteenpäin.

Historiallisesti jo roomalaisaikana ja antiikin Kreikassa oltiin tietoisia siitä, että loppukesän aikana ruoka säilyi huonommin ja ihmiset sairastuivat helpommin letargiaan ja kuumeeseen.

Nykyään ymmärrämme paremmin syyt ja mekanismit, joiden vuoksi ruoka pilaantuu kesällä nopeammin. Kesän aikana sekä lämpö että kosteus ovat korkeat, mikä on hyvä olosuhde bakteerien kasvulle, joka johtaa elintarvikkeiden pilaantumiseen, jos niitä käsitellään huolimattomasti.

On siis syytä olla erityisen huolellinen sen suhteen, miten käsittelemme ruokaa kesällä. Jääkaapin lämpötila on hyvä tarkistaa, että se pysyy kolmesta kuuteen asteen välissä, ja muista, että jääkaapin ovessa olevat tavarat voivat pilaantua nopeammin koska ne altistuvat lämmölle aina kun jääkaapin ovi avataan. Autossa lämpötila voi nousta helposti 40 °C:een tai enemmän, eli on hyvä olla mukana kylmälaukku ja kylmävaraajat, jos kuljetat tuoretta kalaa tai jauhelihaa. Käsihygienia on myös erittäin tärkeää kesällä, jotta vältytään ei-toivotulta bakteerikasvustolta elintarvikkeissa kaikkien kesäjuhlien aikana.

Perinteinen mätäkuu on enemmän tai vähemmän taikausko, koska se liittyy tiettyihin päivämääriin eikä ajankohtaiseen säähän. Todellisessa maailmassa, jossa helleaallot rikkovat lämpötilaennätyksiä vuosi toisensa jälkeen, on syytä muistaa, että ”mätäkuu” voi iskeä lähes milloin tahansa kesäkuukausien aikana.

Lars Finnbäck

Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka pitää elintarvikkeista ilman lisättyä mikrobeja.

Ajankohtaista