Symiblogg 38 4/2022 Vad säsongen har att erbjuda
Den kalla årstiden gör att under en stor del av året har vi ingen växtskörd, vilket gör att vi får förlita oss på våra lager. Det är halvkonserver som sylter och safter, alla bär svampar och grönsaker som frysts in när de var som bäst, och grönsaker som tål lång förvaring, så som rotsaker och kål. Nu under den sena våren börjar lagren sina, och till och med potatisen och morötterna börjar ha sett sina bästa dagar – men rödbetan är fortfarande prima.
Rödbetan som livsmedel är mångsidig och näringsrik – den innehåller kalium, kalcium, magnesium, natrium, selen, järn och zink, samt A-, E-, C- och B-gruppens vitaminer. Inte ett illa näringsinnehåll för en råvara med ett energiinnehåll på 44 kcal/100g.
Rödbetor har förorsakat matförgiftningsepidemier – när de konsumerats som råa. Varken mikrobiologiska undersökningarna eller patientprover har kunnat påvisa vad som skulle vara orsaken till dessa epidemier, då man hittat varken mikrober eller mikrobtoxiner. Man skall också tänka på att rödbetan tillhör nitratsamlargrönsakerna, så som också bl.a. spenat, kinakål, rucola, färska örter, grönkål, rädisa och fänkål. Ett för stort intag av nitrat kan leda till methemoglobinemi, alltså att förmågan att transportera syre i blodet blir sämre, och speciellt känsliga för det är spädbarn. När barnen kommer till skolåldern är grönsakerna en del av en balanserad kost, och den nyttan är större än eventuella skador av nitratet.
Tillagade rödbetor däremot är hur säkra som helst, både från matförgiftnings- och nitratsynvinkel! Rödbetornas användningsområden är många, till exempel rödbetssoppa, rödbetsröstin, och ugnsrostade serverade tillsammans med timjan och ost.
Mer information om rödbetans näringsinnehåll hittar du här(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst), om tillagningsrekommendationen här(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst), och om matförgiftningsepidemier här(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst).
Saranna Sandström
Skribenten är på vardagarna hälsoinspektör inom livsmedel – och spenderar sin fritid med att planera, laga och äta god mat.