Siirry sisältöön

Symiblogi 38 4/2022 Mitä sesonki tarjoaa

Blogit 15.4.2022

Kylmä vuodenaika tekee sen, että suurella osalla vuotta meillä ei ole kasvissatoa, tarkoittaen että varaudumme varastoimalla. Varastoissa on puolisäilykkeitä, kuten hilloja ja mehuja, sieniä ja kasviksia mitkä ovat pakastettuja parhaalla satokaudella, kasviksia jotka kestävät pidemmän säilytyksen, kuten juurekset ja kaalit. Nyt myöhäiskeväällä alkavat varastot tyhjentyä ja jopa perunat ja porkkanat ovat pikkuhiljaa aikansa nähneet – mutta punajuuri, se on vielä kunnossa.

Punajuuri elintarvikkeena on monipuolinen ja ravinteikas – se sisältää kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, seleeniä, rautaa ja sinkkiä, sekä A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiinejä. Ei huono sisältö elintarvikkeelta 44 kcal/100g energiasisällöllä.

Punajuuret ovat aiheuttaneet ruokamyrkytysepidemioita – kun ne on syöty raakana. Ei ole potilasnäytteistä tai mikrobiologisista tutkimuksista saatu selvää syypään, sillä niissä ei voitu todeta mikrobeja tai mikrobitoksiineja. On myös syytä pitää mielessä, että punajuuret kuuluvat nitraattikerääjäkasviksiin, kuten myös mm. pinaatti, kiinakaali, rucola, tuoreet yrtit, lehtikaali, retiisit ja fenkoli. Liiallinen nitraatinsaanti voi johtaa methemoglobinemiaan, tarkoittaen että veren kyky siirtää happea heikkenee – varsinkin vauvat ovat herkkiä tälle. Kun lapset tulevat kouluikään ovat kasvikset osa tasapainoista ruokavaliota ja hyödyt ovat suuremmat, kuin mahdolliset haitat.

Kypsennetyt punajuuret ovat sen sijaan turvallisia, sekä ruokamyrkytys- ja nitraattikannalta! Punajuurien käyttömahdollisuudet ovat monet, esimerkkinä punajuurikeittoa, punajuuriröstejä ja uunipaahdettuja höystettyjä timjamilla ja juustolla (vuohen-, feta- ja sinihomejuustot ovat kaikki maukkaat vaihtoehdot).

Lisätietoja punajuuren ravintosisällöstä löydät täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), kypsytyssuosituksesta täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), ja ruokamyrkytysepidemioista täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Saranna Sandström

Kirjoittaja on arkisin terveystarkastaja elintarvike puolella – ja käyttää vapaa-ajansa herkullisen ruan suunnitteluun, tekoon ja syömiseen.

Ajankohtaista