Till innehållet

Symiblogg 36b, 2/2022 del 2/2: Jag som hälsoinspektör

Blogg 11.2.2022

Som en del av vår informering om vad hälsoinspektörer gör och hur man blir hälsoinspektör skrev jag i del 1 om egenskaper för att vara en bra inspektör. I del 2 ger jag en lite inblick i min bakgrund som hälsoinspektör, när jag nu lämnar jobbet för att gå vidare.

Jag själv kom in i arbetet genom mina studier till miljöplanerare (YH), först både via praktik och sommarjobb. Efter avslutade studier fick jag anställning som hälsoinspektör.  Arbetsbilden har format sig år efter år, ny lagstiftning har tillkommit och annan har försvunnit. I och med att lagstiftningen jämt och ständigt förnyas, har det varit av ytterst vikt att kunna tolka den och kunna fokusera på de väsentliga förändringar som ska förmedlas ut till företagare och befolkningen.

Jag har under mina arbetsår öppnat otaliga kylskåpsdörrar, klätt på mig hundratals skoskydd och skyddsmössor, skrivit meterlånga protokoll och haft oändligt med dialoger med verksamhetsidkare runtom i vår region. Jag har haft turen att få lära känna vår region, på många olika och spännande sätt!

Jag har också under mina arbetsår fått möjligheten att fortbilda mig, såväl i arbetet som studier på egen tid. Nyligen utexaminerades jag till magister i folkhälsovetenskap från Norges miljö- och biovetenskapliga universitet i Ås.

I augusti 2020 publicerade jag ett blogginlägg om folkhälsoarbete ur ett norskt perspektiv. Nu, efter avslutade studier i folkhälsovetenskap, mitt under en pågående pandemi, kan jag inte låta bli att betona hur viktigt miljöhälsoarbetet är för vår befolkning och dess livsmiljö. Det tillsynsarbete som görs i förebyggande syfte, i form av övervakning av vårt hushållsvatten, våra livsmedel och i de utrymmen där, framför allt våra barn, unga och äldre vistas, är i högsta grad ett stort folkhälsoarbete!

Tack för mig,

Anne-May Sundström

Skribenten är hälsoinspektör och har en utbildning som miljöplanerare (YH) och senare magister i folkhälsovetenskap i bagaget. Hennes avhandling från NMBU: ”Hygienpraxis inom barndagvården: diskursanalys av miljöhälsoskyddets riktlinjer i Finland, Norge och Sverige”  går att läsa via denna länk(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst).

Aktuellt