Siirry sisältöön

Symiblogi 36b, 2/2022 osa 2/2: Minä terveystarkastajana

Blogit 12.2.2022

Osana tiedotustamme siitä, mitä terveystarkastajat tekevät ja kuinka terveystarkastajaksi tullaan, kirjoitin ensimmäisessä blogiosassa hyvän tarkastajan ominaisuuksista. Toisessa osassa annan hieman tietoa taustastani terveystarkastajana nyt kun jätän työn ja jatkan eteenpäin.

Tulin työhön ympäristösuunnittelijan (AMK) opintojen kautta, ensin sekä harjoitteluajan että kesätöiden kautta. Valmistuttuani sain työtä terveystarkastajana. Työkuvani on muotoutunut vuodesta toiseen, uutta lainsäädäntöä on lisätty ja vanhaa on kadonnut. Lainsäädäntö uusiutuu jatkuvasti, joten on ollut erittäin tärkeää pystyä tulkitsemaan lakia ja pystymään keskittymään niihin merkittäviin muutoksiin, joista yrittäjille ja kunnan asukkaille tiedotetaan.

Olen työvuosieni aikana avannut lukemattomia jääkaapin ovia, laittanut jalkoihini satoja kengänsuojuksia, olen kirjoittanut metrikaupalla pöytäkirjoja ja käynyt monia keskustelutunteja yrittäjien kanssa ympäri aluettamme. Minulla on ollut onni tutustua alueeseemme monin eri tavoin!

Työvuosieni aikana minulla on myös ollut mahdollisuus opiskella. Se koskee sekä koulutuksia työssä kuin omalla ajallani. Valmistuin äskettäin kansanterveystieteen maisteriksi norjalaisesta yliopistosta (Norges miljö- og biovitenskaplige universitet on opinahjon nimi).Julkaisin elokuussa 2020 blogikirjoituksen kansanterveystyöstä norjalaisesta näkökulmasta. Nyt kansanterveystieteen opintojen jälkeen ja keskellä meneillään olevaa pandemiaa, en voi olla korostamatta sitä, kuinka tärkeää ympäristöterveystyö on väestöllemme ja sen elinympäristölle. Valvontatyö, jota tehdään ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa, on erittäin suurta kansanterveystyötä! Oli se sitten talousveden ja elintarvikkeiden valvontaa tai lasten, nuorten ja vanhusten oleskelutilojen valvontaa.

Kiitos kaikesta,

Anne-May Sundström

Kirjoittaja on terveystarkastaja ja hänellä on repussaan ympäristösuunnittelun kandidaatin tutkinto ja myöhemmin kansanterveystieteen maisterin tutkinto. Hänen tutkielmansa: ”Hygienpraxis inom barndagvården: diskursanalys av miljöhälsoskyddets riktlinjer i Finland, Norge och Sverige” on luettavissa täällä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaista