Till innehållet

Symiblogg 36a, 2/2022 del 1/2: Vem kan jobba som hälsoinspektör?

Blogg 11.2.2022

Av och till får jag frågan hur man blir en hälsoinspektör? Ja, rent formellt så ställs det behörighetskrav på oss, inte minst i livsmedelslagen , där kompetensen hos personer som utför tillsynsuppgifter finns nämnt i 32 §.

… MEN därunder finns många tänkbara utbildningar som kan komma i fråga! Det inte många vet är att vi på Sydspetsens miljöhälsa har en brokig skara av utbildningar i bakgrunden. Här kan nämnas (bio)kemist, hälsotekniker, miljöplanerare etc. Våra utbildningar har gett oss en gedigen grundkunskap inom miljöhälsofältet medan jobbet i sig själv har format oss till inspektörer med olika egenskaper som verktyg.

Viktiga egenskaper hos en hälsoinspektör enligt mig är att man kan lyssna, samarbeta och ha en god dialog med människor. Detta gäller såväl mellan kunder, kolleger som med andra myndigheter. Denna egenskap är jag inte ensam om att lyfta fram: i en Mentimeter-undersökning bland personalen på Sydspetsens miljöhälsa hösten 2021, lyftes följande egenskaper upp som viktiga för en bra inspektör:

Inte minst samarbetsförmåga har lyfts fram som en viktig egenskap hos en hälsoinspektör. Detta ser även jag som viktigt, både mellan oss kolleger och bland våra tillsynsobjekt. Arbetet som hälsoinspektör innefattar även att kunna ”ta i med hårdhandskarna”, speciellt i tillsynsfall som förutsätter strängare åtgärder, administrativa åtgärder och så vidare. Att i alla lägen kunna samarbeta, är a och o för att få till stånd en dialog i dylika situationer. Vi finns ju här för att upprätthålla en hälsosam livsmiljö för vår befolkning, i alla lägen.

Det andra blogginlägget ”jag som hälsoinspektör” publiceras 15.2.2022.

Anne-May Sundström

Skribenten är hälsoinspektör och har en utbildning som miljöplanerare (YH) och senare magister i folkhälsovetenskap i bagaget.

Aktuellt