Siirry sisältöön

Symiblogi 36a, 2/2022 Osa 1/2: Kuka voi työskennellä terveystarkastajana?

Blogit 11.2.2022

Joskus minulta kysytään, kuinka terveystarkastajaksi tullaan? Muodolliset meitä koskevat kelpoisuusvaatimukset, löytyvät mm. elintarvikelaissa, jossa valvontatehtäviä suorittavien henkilöiden pätevyys mainitaan 32 §:ssä.

..MUTTA sen alla on monia mahdollisia koulutuksia, jotka saattavat tulla kysymykseen! Monikaan ei tiedä, että meidän osastoltamme löytyyvästä monipuolisesta koulutuksesta, esim. (bio)kemisti, terveysteknikko, ympäristösuunnittelija jne. Koulutuksemme ovat antaneet meille vankat perustiedot ympäristöterveyden alalle, kun taas työ itsessään on muovannut meistä ominaisuuksiltamme erilaisia tarkastajia.

Mielestäni terveystarkastajan tärkeitä ominaisuuksia ovat, että taito kuunnella, tehdä yhteistyötä ja keskustella ihmisten kanssa. Tämä koskee sekä asiakkaita, työtovereita että muita viranomaisia. En ole yksin tätä ominaisuutta korostaessani: Terveystarkastajat Eteläkärjen ympäristöterveydestä nostetivat syksyllä 2021 tehdyssä Mentimeter-tutkimuksessa seuraavat ominaisuudet hyvälle tarkastajalle tärkeiksi:

Erityisesti yhteistyökykyä on korostettu terveystarkastajan tärkeänä ominaisuutena. Pidän tätä tärkeänä sekä meidän kollegoiden, että valvontakohteiden välillä. Terveystarkastajan työhön kuuluu myös kyky ”käyttää kovia menetelmiä”, erityisesti valvontatapauksissa, jotka edellyttävät tiukempia toimenpiteitä, hallinnollisia toimenpiteitä ja niin edelleen. Yhteistyökyky kaikissa tilanteissa on välttämätöntä dialogin aikaansaamiseksi tällaisissa tilanteissa. Olemme täällä ylläpitääksemme terveellistä elinympäristöä väestöllemme, kaikissa tilanteissa.

Anne-May Sundström

Kirjoittaja on terveystarkastaja ja hänellä on repussaan ympäristösuunnittelun kandidaatin tutkinto ja myöhemmin kansanterveystieteen maisterin tutkinto.

Ajankohtaista