Till innehållet

Symiblogg 34a, 12/2021: Förpackningsmärkningar, del 1/3 – En het potatis?

Blogg 15.12.2021

Att inte ha förpackningsmärkningarna korrekta och tillräckliga kan leda till offentlig tillbakadragning av dina produkter. I den tredelade bloggen reflekterar jag över varför och hur du som kock, bagare eller privat person ska ha förpackningsmärkningarna rätta på en gång.

Funderar du över förpackningsmärkningar? Då har vi något gemensamt! Ett av våra tidigare blogginlägg från 2019 handlade redan om älskade, hatade och så viktiga märkningar. Nu gör vi ett försök att tackla frågan än en gång, för denna fråga är aktuell hela tiden för oss hälsoinspektörer.

Ett av livsmedelslagens(du byter till en annan tjänst) syfte är att säkerställa att informationen om livsmedlen och livsmedelskontaktmaterialen är tillräcklig och korrekt (1 § 1 mom). Vidare i 6 paragrafen står det att företagaren ska se till att livsmedlen och informationen om dem inte vilseleder konsumenterna. Du som kock, bagare eller privat person har ett stort ansvar för att kunna ge:

  • sanningsenlig information, och
  • tillräcklig information om din matprodukt.

Att inte ha förpackningsmärkningarna korrekta och tillräckliga kan leda till offentlig tillbakadragning(du byter till en annan tjänst) av dina produkter. Det kan vara att du glömt något väsentligt från ingrediensförteckningen eller att ingredienserna inte alls angetts via din nätbutik (båda otillräcklig information) eller att du lovat för mycket med ”glutenfritt”- märkningen (inkorrekt/ vilseledande information). Kom ihåg att medicinska påståenden inte överhuvudtaget är tillåtna. Du ska inte heller använda andra än godkända närings- och hälsopåståenden(du byter till en annan tjänst) för till exempel kosttillskott.   

Det är svårt att skriva ett ”recept” för förpackningsmärkningar, då svårighetsgraden, tidsåtgången och även en stor del av ingredienserna varierar beroende på om din produkt är sylt, saft, kålrotslåda, bröd, matkorv eller ost. Även Livsmedelsverkets anvisning om livsmedelsinformation uppgår till ca 242 sidor (den svenskspråkiga versionen 17068/2(du byter till en annan tjänst)). Antalet nödvändiga sidor du behöver läsa blir längre beroende på hur många olika slags produkter du tillagar.

I följande inlägg kommer jag att skriva om några farliga fallgropar, som jag hoppas du kan undvika. I sista inlägget ger jag tips om hur du bör gå tillväga när du utformar dina förpackningsmärkningar. Följande inlägg publiceras 17.12.2021.

Henna Björkqvist

Skribenten är hälsoinspektör och konsument, som kritiskt granskar förpackningsmärkningar och marknadsföringen av livsmedel

Aktuellt