Siirry sisältöön

Symiblogi 34a, 12/2021: Pakkausmerkinnät, Osa 1/3 – Polttava kysymys?

Blogit 15.12.2021

Jos ruokatuotteesi pakkausmerkinnät todetaan virheellisiksi tai puutteellisiksi, voi se aiheuttaa tuotteellesi julkisen takaisinvedon. Kolmeosaisessa blogikirjoituksessani käsittelen miten sinä kokkina, leipurina tai yksityishenkilönä onnistuisit pakkausmerkinnöissä jo ensikertalaisena.

Askarruttavatko pakkausmerkinnät sinua? Niin meitäkin! Jo yhdessä aiemmista blogikirjoituksistamme vuodelta 2019 käsittelimme rakkaita ja vihattuja, mutta niin tärkeitä merkintöjä. Nyt yritämme uudestaan puida asiaa, koska tämä asia on aina ajankohtainen terveystarkastajien työssä.   

Yksi elintarvikelain(siirryt toiseen palveluun) tarkoituksista on varmistaa, että elintarvikkeista annetaan riittävät ja oikeat tiedot (1 § 1 mom). Myöhemmin 6 §:ssä säädetään, että toimijan on huolehdittava siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.  Sinä kokkina, leipurina tai yksityishenkilönä kannat suuren vastuun siitä, että annat ruokatuotteestasi:

  • totuudenmukaista tietoa ja
  • riittävää tietoa

Jos ruokatuotteesi pakkausmerkinnät todetaan virheellisiksi tai puutteellisiksi, voi se aiheuttaa tuotteellesi julkisen takaisinvedon(siirryt toiseen palveluun)Olet ehkä unohtanut jotain oleellista ainesosaluettelosta tai olet kokonaan jättänyt nämä mainitsematta verkkokaupassasi (tiedon puute, riittämätön tieto). Olet ehkä myös luvannut liikoja ”gluteeniton”- väitteellä (virheellinen, harhaanjohtava tieto). Muista etteivät lääkkeelliset väitteet ole lainkaan sallittuja. Älä myöskään esimerkiksi ravintolisistä, käytä muita kuin hyväksyttyjä ravitsemus- ja terveysväitteitä(siirryt toiseen palveluun).  

Pakkausmerkinnöille on hankala kirjoittaa ”reseptiä”, kun vaikeustaso, aika ja iso osa ainesosista ovat jo riippuvaisia siitä, onko kyseessä pakkausmerkinnät hillolle, mehulle, lanttulaatikolle, leivälle, ruokamakkaralle tai juustolle. Myös Ruokaviraston elintarviketieto-opas on 218 sivua pitkä (suomenkielinen versio 17068/2(siirryt toiseen palveluun)). Tarvittava luettava sivumäärä pitenee sen mukaan, kuinka monta eri ruokatuotetta sinä valmistat.

Seuraavassa kirjoituksessani kirjoitan parista sudenkuopasta, joilta toivon sinun välttyvän. Viimeisessä kirjoituksessani annan vinkkejä siitä, miten voit toimia laatiessasi pakkausmerkintöjä. Seuraava kirjoitus julkaistaan 17.12.2021.

Henna Björkqvist

Kirjoittaja on terveystarkastaja sekä kuluttaja, joka kriittisesti tarkistaa elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja markkinointia.

Ajankohtaista