Till innehållet

Symiblogg 32 10/2021 Plask!

Blogg 15.10.2021

Hösten är här och vinden piskar på fönsterrutan. Vad kan då kännas skönare än att göra ett besök i en närliggande simhall eller på ett spa? Att ta några simtag i simbassängen, krypa ner i ett bubbelbad eller sätta sig på bastulaven och njuta en stund, visst låter det härligt?

En allmän simhall eller spa är även en inrättning som övervakas enligt hälsoskyddslagen och av den kommunala tillsynsmyndigheten. Bassängvattnet och inomhusmiljön i en badinrättning är en speciell (konstgjord) miljö, både vad gäller temperatur och kemikalier, i vilken hälsorisker lätt kan uppstå. Utgångspunkten för kvalitetskraven på bassängvattnet har utfärdats så att det inte ska äventyra människors hälsa.

För att minimera riskerna och öka trivseln för besökarna, ska det utföras en regelbunden kontroll av bassängvattnets kvalitet. En av dessa kontroller är vattenprovtagning, där badvattnet analyseras för att ta reda på om det är rent och okej att bada i. Storleken på badinrättningen och antalet besökare reglerar mängden vattenprov. Beroende på vilka bakterier eller kemiska föreningar det finns i vattenprov som tagits och i vilka mängder, så ska bassängskötaren skrida till åtgärder, oftast i dialog med en hälsoinspektör. Det kan bland annat vara frågan om att ”bara” ta nya vattenprov; tömma och rengöra bassängen eller rentav tillfällig stängning av hela inrättningen tills hälsoriskerna är avhjälpta.

Som besökare på en badinrättning finns det flera saker som du kan bidra med, för att upprätthålla hygienen i utrymmena och i bassängvattnet:

– Hålla sig hemma, om man är sjuk.

– Ju renare en badare är då den går i bassängen, desto renare hålls bassängvattnet som andra badare ska simma i.

– Gör ett besök via toaletten innan badning.

Med dessa enkla rutiner, kan vi med gått mod krypa ner i simbassängen och njuta av höstmörknet!

Anne-May Sundström

skribenten är hälsoinspektör med bland annat ansvar för övervakning av badinrättningar

Aktuellt