Siirry sisältöön

Symiblogi 32, 10/2021: Loiskis!

Blogit 15.10.2021

Syksy on täällä ja tuuli tuiskahtaa ikkunan takaa. Mikä voisi tuntua mukavammalta kuin vierailla läheisessä uimahallissa tai kylpylässä? Siellä voisit uida uima-altaassa, astua kuplivaan porealtaaseen tai istua saunan lauteilla ja nauttia hetken. Se varmasti kuulostaa hyvältä!

Yleiseen käyttöön tarkoitetut uimahallit ja kylpylät kuuluvat terveydensuojelulain piiriin ja niitä valvoo kunnan valvontaviranomaiset. Allasvesi ja uimahallien sisäympäristö ovat sekä lämpötilan että kemikaalien kannalta erityinen (keinotekoinen) ympäristö, jossa voi helposti syntyä terveysriskejä.  Allasveden laatuvaatimuksien lähtökohta on, että allasvesi ei aiheuttaisi vaaraa ihmisten terveydelle.

Riskien minimoimiseksi ja kävijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi allasveden laatu on tarkistettava säännöllisesti. Yksi näistä toimenpiteistä on vesinäytteenotto, jossa allasvesi analysoidaan ja selvitetään onko se puhdasta ja onko siinä kelvollista uida. Uimahallin koko ja kävijämäärä säätelevät allasvesinäytteiden määriä. Riippuen siitä, mitä bakteereja tai kemiallisia yhdisteitä on otetuissa vesinäytteissä, uimahalli- ja kylpylätoiminnan ylläpitäjän ryhtyy toimiin, yleensä yhteistyössä terveystarkastajan kanssa. Muun muassa kyse voi olla ”vain” uusien allasvesinäytteiden ottamisesta; altaan tyhjentämisestä ja puhdistamisesta tai laitoksen tilapäisestä sulkemisesta, kunnes terveysriskit on korjattu.

On myös hygienia-keinoja, joilla uimarit itse voivat ratkaisevasti vaikuttaa allasveden laatuun ja koko allasosaston hygieniaan ja viihtyisyyteen:

– Pysy kotona, jos olet sairas.

– Peseydy aina uimahallissa, vaikka olisit juuri peseytynyt muualla. Mitä puhtaampi uimari, sitä puhtaampaa allasvesi.

– Huolehdi, että käyt WC:ssä ennen altaaseen menoa.

Näiden yksinkertaisten rutiinien avulla voimme rohkeasti astua uima -altaaseen ja nauttia syksyn pimeydestä!

Anne-May Sundström

Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka mm. valvoo allasveden laatua

Ajankohtaista