Till innehållet

Symiblogg 24, 2/2021 Kontrollera matsvinnet på ett tryggt sätt

Blogg 15.2.2021

För att möjliggöra mathjälp och minska matsvinnet har man tillåtit avvikande tillvägagångssätt för mathjälpsverksamhet. Trots det har man ändå inte kompromissat om livsmedelssäkerheten.

Fast tanken skulle vara hur bra som helst, så får man inte inom mathjälpsverksamhet dela ut matvaror, vars säkerhet eller kvalitet det förekommer oklarheter kring. Ansvaret för livsmedlens säkerhet bär både företagen som donerar matvarorna samt den välgörenhetsorganisation som delar ut varorna. De gemensamma spelreglerna ska vara klara och tydliga, så att man till de behövande kan garantera trygga matvaror, som man inte blir sjuk av.

Matjhälp: Varan är kall, men tanken är varm

Inom mathjälpen kan man dela ut lättfördärvliga livsmedelmed utgångna sista förbrukningsdatum, endast om varan har frysts ned innan att datumet gått ut. Nedfrysningen ska i första hand ske professionellt redan i affären, varifrån välgörenhetsorganisationen hämtar de frysta varorna och delar dem vidare till de behövande. Om välgörenhetsorganisationen själv har tillräckliga utrymmen, tillräcklig kylutrustning och nödvändig expertis, kan de också sköta om nedfrysningen av varorna, såvitt det finns tillräckligt med tid för nedfrysningen innan utgången av varornas sista förbrukningsdatum. Observera att sista förbrukningsdatumet2 inte är detsamma som ”bäst före”- märkningen3.

Med tillräcklig expertis känner man till matvarornas rätta förvaringsförhållanden och de varor som inte är lämpliga för nedfrysning samt de varor som inte alls får överlåtas till mathjälp. Om du har frågor angående mathjälpen, ta då modigt kontakt med de lokala hälsoinspektörerna.     

Minska matsvinnet hemma

Du kan minska matsvinnet hemma på olika sätt:

  • Planera dina inköp och köp bara den mängd du behöver.
  • Förvara livsmedlen på rätt sätt. Ur förpackningsmärkningarna framgår producentens förvaringsanvisningar, som förvaringstemperatur.
  • Ta vid behov med dig kylväskan till butiken, så håller varorna längre.   
  • Kontrollera kylskåpets temperaturvariationer i dess olika delar såsom översta, mellersta och nedersta delen samt grönsakslådan och kylskåpsdörrens fack.
  • Våga vara kreativ i matlagningen, inom trygga ramar! Värm upp helt och hållet matresterna, som den sista potatisen och de sista grönsaksbullarna och använd dem som fyllning i omeletter, tortillor eller på varmt bröd. Toppa mästerverket med din favoritsås!   

Henna Björkqvist

skribenten är en hälsoinspektör, som ofta skapar nya maträtter för att förebygga matsvinn

Definitioner

  1. Lättfördärvliga livsmedel är sådana där bakterier som förstör livsmedlet och orsakar matförgiftning kan föröka sig snabbt, om de inte förvaras i rätt temperatur och under rätta förhållanden. Till exempel kött, fisk, rivna morötter och färsk korv är lättfördärvliga livsmedel. Andra än lättfördärvliga livsmedel kan hålla sig i rumstemperatur i torra förhållanden t.o.m. långa tider. Sådana är till exempel nötter, kryddor och mjöl.
  2. Sista förbrukningsdag eller utgångsdatum: På förpackningen av ett mikrobiologiskt lättfördärvligt livsmedel ska det i stället för minimihållbarhetstiden stå sista förbrukningsdagen. Med detta avses den tidpunkt fram till vilken det är tryggt att använda livsmedlet då det förvarats rätt.
  3. Minimihållbarhetstiden, dvs. bäst före-märkningen avser den tidpunkt som livsmedlet med rätt förvaring behåller de egenskaper som är typiska för det, till exempel smaken eller färgen. Produkten kan säljas eller användas ännu efter denna tidpunkt under förutsättningen att kvaliteten inte är väsentligt nedsatt.

Källor:

Livsmedelsverkets anvisning om livsmedel som överlåts till mathjälp (16035/2/sv)

Livsmedelsverkets Svinnmat- sidor: https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/livsmedelsbranschen/gemensamma-krav-for-livsmedelsbranschen/svinnmat/(du byter till en annan tjänst)

Inledande av restaurangverksamhet, Del 6- Ordförklaringar (Livsmedelssäkerhetsverket, 2017)

Aktuellt