Siirry sisältöön

Symiblogi 24, 2/2021 Hillitse ruokahävikkiä turvallisesti

Blogit 15.2.2021

Ruoka-avulle on sallittu poikkeavia toimintatapoja ruoka-avun mahdollistamiseksi ja ruokahävikin vähentämiseksi. Elintarvikkeiden turvallisuudesta ei kuitenkaan tingitä.

Vaikka tarkoitus olisi kuinka hyvä, niin ruoka-avussa ei saa luovuttaa ruokatuotteita, joiden turvallisuudessa tai laadussa on epäselvyyttä. Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on sekä ruokaa lahjoittavilla yrityksillä, että ruokaa jakavilla hyväntekeväisyysjärjestöillä. Yhteiset pelisäännöt tulee olla selvät, jotta taataan apua tarvitseville turvallista ruokaa, josta ei tule kipeäksi.

Ruoka-apu: Jääkylmiä ruokia lämpimällä tarkoituksella

Ruoka-apuun tarkoitettuja helposti pilaantuvia elintarvikkeita1 voidaan luovuttaa kuluttajille ruokatuotteen viimeisen käyttöpäivän jälkeen vain, jos tuotteet on jäädytetty kunnolla ennen viimeisen käyttöpäivän umpeutumista. Jäädytys tulee tapahtua ensi sijassa ammattilaisten toimesta jo myymälässä, josta hyväntekeväisyysjärjestö noutaa ne jäädytettyinä ja jakaa ne tarvitseville. Mikäli hyväntekeväisyysjärjestöllä on riittävät tilat, kylmävarusteet sekä tarvittava ammattiosaaminen, voivat he myös huolehtia jäädyttämisestä, kunhan ruokatuotteissa on riittävästi aikaa jäädyttämiselle ennen viimeisen käyttöpäivämäärän umpeutumista. Huomaa ettei viimeinen käyttöajankohta2 ole sama kuin ”parasta ennen”- merkintä3.

Ammattiosaamisen kautta tunnistetaan ruokatuotteiden oikeat säilytysolosuhteet ja ne tuotteet, jotka eivät sovellu jäädytettäviksi sekä ne tuotteet, joita ei saa luovuttaa ruoka-apuun. Mikäli jokin ruoka-apuun liittyvä asia askarruttaa, ole rohkeasti yhteydessä paikallisiin terveystarkastajiin.  

Ruokahävikin vähentäminen kotona

Ruokahävikkiä kotona voi hillita ja vähentää eri tavoilla:

  • Suunnittele ostoksesi ja osta vain sen verran kuin tarvitset
  • Säilytä elintarvikkeita niille sopivimmalla tavalla. Pakkausmerkinnöissä käy ilmi tuottajan säilytysohjeet, kuten säilytyslämpötila.
  • Tuo tarvittaessa kylmälaukku mukaan kauppaan, niin kylmätuotteet säilyvät pitempään. 
  • Tarkista jääkaapin lämpötilavaihtelu jääkaapin eri osissa, kuten ylä-, keski- ja alaosassa, vihanneslaatikossa sekä jääkaapin oven lokeroissa.
  • Uskalla olla luova ruonlaitossasi, mutta turvallisesti! Lämmitä kauttaaltaan ruoantähteet, kuten viimeiset perunat ja kasvispullat, ja käytä niitä täytteinä esimerkiksi munakkaassa, tortillassa tai lämpimän leivän päällä. Viimeistele ruokasi luottokastikkeellasi!   

 Henna Björkqvist

kirjoittaja on terveystarkastaja, joka usein luo uusia kotiruoka-annoksia ruokahävikin hillitsemiseksi

Määritelmät

  1. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet ovat sellaisia, joissa elintarviketta pilaavat tai ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit voivat lisääntyä nopeasti, jos niitä ei säilytetä oikeassa lämpötilassa ja olosuhteissa. Esimerkiksi liha, kala, porkkanaraaste ja tuoremakkarat ovat helposti pilaantuvia elintarvikkeita.
  2. Viimeinen käyttöajankohta tai viimeinen käyttöpäivä Mikrobiologisesti helposti pilaantuvan elintarvikkeen pakkauksessa on ilmoitettava vähimmäissäilyvyysajan sijasta viimeinen käyttöajankohta. Tällä tarkoitetaan ajankohtaa, johon asti elintarviketta on oikein säilytettynä turvallista käyttää. Elintarviketta ei saa myydä viimeisen käyttöajankohdan jälkeen eikä käyttää myytävän tai tarjoiltavan elintarvikkeen valmistuksessa.
  3. Vähimmäissäilyvyysaika eli parasta ennen -merkintä tarkoittaa ajankohtaa, johon asti elintarvike oikein säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, esimerkiksi maun tai värin. Tuotetta voidaan pitää myynnissä tai käyttää vielä tämän ajankohdan jälkeenkin sillä edellytyksellä, ettei sen laatu ole oleellisesti heikentynyt.

Lähteet:

Ruokaviraston ruoka-apuohje (16035/2)

Ruokaviraston Hävikkiruokasivusto: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/havikkiruoka/(siirryt toiseen palveluun)

Ravintolatoiminnan aloittaminen, Osa 6- Sanojen selitykset (Elintarviketurvallisuusvirasto, 2017)

Ajankohtaista