Till innehållet

Symiblogg 23, 1/2021 Försäljning och import av ägg

Blogg 15.1.2021

Salmonellarisken i ägg är betydande. Därför regleras äggförsäljning och -import med lagar och förordningar. Läs mera om ämnet i bloggen.

Nu tänker vi på ägg. Vi tar två exempel. Först Sofie: hon har femton höns och vill börja sälja ägg. Vad måste hon göra? Tills idag har hon ätit äggen själv (men nu har det blivit för mycket). Hon har redan registrerat sig som en hönsdjurhållare hos landbyggsenheten* i sin kommun. På samma gång har hon också registrerat sin djurhållningsplats. Dessa två saker måste Sofie göra även om hon inte alls säljer ägg.

Sofie vill sälja ägg på torget med sina två småbarn. (Nå det ska bli roligt.) När hon har färre än 50 höns, kan hon göra det utan att göra någonting speciellt, bara köra till torget och börja sälja. Hon skall nog ändå informera kunderna om sitt namn och adress, det ska finnas en liten skylt på torgbordet. Om hon skaffar mera höns, över 50, måste hon börja stämpla sina ägg. Stämpeln ska innehålla Sofies producentkod. När man har mycket höns, höjs riskerna också, så man borde veta varifrån de äggen kommer. Man kan sälja ägg på det här viset på torget eller direkt från gården upp till 20 000 kg per år.

Sofie kan inte sälja sina ägg till butiken, restauranger eller livsmedelsfabriker. Det är möjligt bara om man har klassificerat sina ägg som klass A ägg, har tagit vikten av äggen och stämplat dem. Till klass A klassificering tillhör att man har gjort en genomlysning av äggen och mätt luftutrymmet inne i ägget med en speciell maskin, samt ett organoleptiskt analys (dvs. inga främmande lukter och inga synliga fel i äggen). Om man gör allt det här, talar vi redan om ett godkänt äggpackeri, alltså en livsmedelslokal.

Om Sofie hade några andra fåglar, vars ägg hon skulle vilja sälja, t. ex. vaktlar, gäss, ankor eller strutsar, så kunde hon sälja deras ägg på torget och i butiken utan klassificering, högst 5000 kg per år. Lagstiftningen är friare med de här andra äggsorterna.

Sofie har nu kommit ut med rena papper, men hur är det med vår Stefan? På en lördagskväll efter bastun fick han en idé att importera 20 vaktelägg från Tyskland. Beställningen gjorde han direkt på internet. Om man vill importera ägg, finns det några saker att beakta. Man måste registrera sig som en importör vid Livsmedelsverket. Stefan ska göra en Traces-registrering på internet. Traces är en databas, som upprätthålls av EU och som innehåller information om kommersiell import och export av djur och växter. De importerade äggen ska komma med ett hälsointyg, att flocken som har lagt äggen har varit frisk och speciellt viktigt är ett rent salmonellaprov. Salmonella är en sjukdom som kan spridas till människor t.ex. från fågel och ägg. Alla dessa saker måste göras innan man importerar. Så undviker man kostnader från extra inspektioner och pappersarbete.

Importreglerna hjälper till att hålla Finland ren från djursjukdomar. Man måste alltid man komma ihåg att människor och djur har en gemensam hälsa: om produktionsdjur är sjuka, blir också människor sjuka.

*Västra Nylands Landsbygdsförvaltning är i Västankvarn, Ingå.

https://www.inga.fi/sv/service/vastra_nylands_landsbygdsforvaltning(du byter till en annan tjänst)

Mer information: Livsmedelsverket, Försäljning av ägg i Finland: Produktion och försäljning av hönsägg och andra fågelägg, 16034: https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/livsmedelsbranschen/primarproduktion-av-livsmedel/livsmedel-av-animaliskt-ursprung/agg/forsaljning-av-agg/(du byter till en annan tjänst)

Traces: https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/import-och-export/traces/(du byter till en annan tjänst)

Minna Holopainen

Skribenten är tillsynsveterinär, som bla. övervakar hönors välmående och hälsa

Aktuellt