Siirry sisältöön

Symiblogi 23, 1/2021 Munien myynti ja maahantuonti

Blogit 15.1.2021

Muniin liittyy olennaisesti salmonellariski. Siksi munien myyntiä ja maahantuontia (myös pienimuotoista) säädellään lailla ja asetuksilla. Lue lisää asiasta blogista.

Nyt aiheena ovat munat. Otetaan kaksi esimerkkiä. Ensin Sofie: hänellä on viisitoista kanaa ja hän haluaa alkaa myydä munia.  Mitä hänen täytyy tehdä? Tähän saakka hän on syönyt munat itse (mutta liika on liikaa). Hän on jo rekisteröitynyt kanojen pitäjäksi kunnan maaseutuvirastoon*. Samalla hän on rekisteröinyt myös eläintenpitopaikkansa. Nämä kaksi asiaa hänen täytyy tehdä, vaikka hän ei myisikään munia.

Sofie aikoo myydä munia torilla kahden pienen lapsensa kanssa. (Siitä tulee varmasti hauskaa.) Koska hänellä on vähemmän kuin 50 kanaa, hänen ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä, vaan voi aloittaa myynnin saman tien. Hänen täytyy ilmoittaa ostajille nimensä ja osoitteensa, vähintään kyltillä toripöydällä. Jos hän hankkii lisää kanoja, enemmän kuin 50, hänen täytyy alkaa leimata munat. Leimassa täytyy olla Sofien tuottajakoodi. Kun kanoja on paljon, myös riskit kasvavat, joten munien alkuperä täytyy tarvittaessa voida selvittää. Torilla tai suoraan tilalta munia voi myydä enintään 20 000 kg vuodessa.

Sofie ei voi myydä munia suoraan kauppaan, ravintolaan eikä ruokatehtaaseen. Se on mahdollista vain, jos munat ovat luokiteltuja A-luokan munia, ne ovat painoluokiteltu ja leimattu. A-luokan vaatimuksiin kuuluvat munien läpivalaisu, munan sisällä olevan ilmatilan mittaus siihen suunnitellulla laitteella, sekä aistinvarainen tutkimus (ei vieraita hajuja eikä silminnähtävää vikaa). Jos tämä kaikki on tehty, puhutaan hyväksytystä munapakkaamosta, siis elintarvikehuoneistosta.

Jos Sofiella olisi muita lintuja, joiden munia hän haluaisi myydä, kuten esimerkiksi viiriäisiä, hanhia, ankkoja tai strutseja, voisi hän myydä niiden munia torilla ja kaupoissa ilman luokittelua, enintään 5000 kg vuodessa. Lainsäädäntö on vapaampaa näiden muiden munatyyppien kohdalla.

Sofie selvisi tästä puhtain paperein, mutta entä Stefan? Lauantai-iltana saunan jälkeen Stefan sai ajatuksen tuoda maahan 20 viiriäisenmunaa Saksasta. Hän teki tilauksen saman tien internetissä. Jos haluaa tuoda maahan munia, täytyy huomioida muutama asia. On rekisteröidyttävä maahantuojaksi Ruokavirastossa. Stefanin täytyy myös tehdä Traces-rekisteröinti. Traces on EU:n ylläpitämä tietokanta, joka sisältää tiedot eläinten ja kasvien kaupallisesta tuonnista ja viennistä. Maahantuotujen munien mukana tulee olla terveystodistus, että emoparvi, josta munat ovat peräisin, on terve. Etenkin puhdas salmonellanäyte on tärkeä. Salmonella on sairaus, joka voi levitä ihmisiin mm. linnuista ja munista. Nämä toimenpiteet täytyy tehdä ennen tuonnin aloittamista. Niin vältetään ylimääräisistä tarkastuksista ja paperityöstä tulevat kustannukset.

Tuontisäännökset auttavat pitämään Suomen vapaana eläintaudeista. Täytyy aina muistaa, että ihmisillä ja eläimillä on yhteinen terveys: jos tuotantoeläimet eivät ole terveitä, sairastuvat myös ihmiset.

*Länsi-Uudenmaan maaseutuhallinto sijaitsee Västankvarnissa, Inkoossa. https://www.inkoo.fi/tyo-yrittaminen-ja-kehitys/lansi-uudenmaan-maaseutuhallinto/(siirryt toiseen palveluun)

Lisätietoa: Ruokaviraston ohje 16034: Kananmunien ja muiden linnunmunien tuotanto ja myynti

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikkeiden-alkutuotanto/elaimista-saatavat-elintarvikkeet/munat/munien-myynti/(siirryt toiseen palveluun)

Traces: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/traces/(siirryt toiseen palveluun)

Minna Holopainen

Kirjoittaja on valvontaeläinlääkäri, joka mm. valvoo kanojen hyvinvointia ja terveyttä

Ajankohtaista