Symiblogg 19, 9/2020, Två decennier
Det blev i mitten på augusti 20 år sedan jag började arbeta inom miljöhälsovården. När jag gick in på gamla mjölkkontrollen i Ekenäs hade jag nog inte en aning om vad hälsoinspektörer gör. Att de kunde vara besvärliga, hade jag hört av min företagarsläkting. Inte hade jag förstått att det fanns något så intressant arbete i kommunen!
Första samtalet jag fick handlade om mattransporter, företagaren ville veta hur det kunde göras så tryggt som möjligt. Inom kort samlade jag och en överinspektör från Länsstyrelsen in kaffekoppar från lokala keramiker för att kontrollera deras livsmedelsduglighet. Dricksvattenfrågorna i glesbygden gick heta och informationsbehovet var stort. Intressanta ärenden med intressanta, sakkunniga människor. Efter hand lärde jag mig massor och kunde ge kunderna bättre svar, än vad den där första taxiföretagaren fick. Tack för tålamodet, om du ännu kommer ihåg samtalet vårt!
Lagstiftningen och våra uppgifter har ändrat konstant under åren, speciellt inom livsmedelstillsynen. Det har varit en hel del att ta i för både tillsynen och företagarna. Vissa principer har ändå hållits konstanta och de är också kännetecknande för en trygg och trovärdig verksamhet. Städade, ordnade lokaler värmer alla hjärtan. Tillräckliga skyddskläder visar att man bryr sig om hygien. Händer det något, är det viktigt att man kan visa, att kylkedjorna har hållits. Finlands långa arbete för salmonellafriheten har ett stort värde idag.
Tillsynens observationer och protokoll har varit offentliga länge, idag är informationen mer tillgängliga än någonsin tack vare Oiva-rapporterna (klicka här för att komma till Oiva-sökningssidan(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst)). Sakkunniga verksamheter känns igen både på basen av rapporter och egna observationer. Sådana produkter och tjänster kan man njuta av i lugn och ro, med glädje.
Katianna Kuula
Skribenten är enhetschef, vars släkting anser att hälsoinspektörer är nuförtiden helt redigt folk.