Till innehållet

Symiblogg 11, 3/2020: Vad är skillnaden mellan en plan och en målsättning?

Blogg 15.3.2020

I livsmedelslokaler är ytorna A och O, de hålls hela och rena av ett nästan konstant underhåll. Om det finns brister kan livsmedelsövervakningen be om t.ex. en åtgärdsplan, beroende på lokalernas skick och riskerna i verksamheten.

En plan är daterad, med en tidsplan över de saker som kommer göras i lokalerna, och ett datum till när de sakerna ska vara gjorda. För att få till en plan måste man fråga sig själv följande saker – Vad är bristen? Hur fixar jag den? Till när är den fixad?

Saknas tidsplanen ur själva planen så är det inte mera en plan – det är en målsättning. En målsättning och en plan kan ytligt likna varandra, och går att missta för varandra. Men i målsättningen listar man vad som kommer att göras, men inte när – Den är med andra ord mer diffus jämfört med planen. Målsättningen är ett bra verktyg till den generella verksamheten (och livet för den delen), lite som en minneslista över vad man önskar av framtiden – men målsättningen visar inte vart det bär av för verksamheten. Det är åtgärdsplanen som visar att läget är under kontroll och att man är medveten om de brister som finns, att man tagit tag i saken, men också att företagaren tagit sitt ansvar – Att man insett riskerna och prioriterat enligt dem, och att de inte hamnar in i virret av Jag gör det direkt, bara…-tankarna, som lätt uppstår i vardagen.

Så, för upprepningens skull – en bra plan består av frågorna Vad Hur och När. Och dessa frågor kan implementeras på nästan vad som helst, både i lokalen och utanför!

Saranna Sandström

Skribenten är hälsoinspektör och jobbar huvudsakligen med livsmedelsövervakning

Aktuellt