Siirry sisältöön

Symiblogi 11, 3/2020: Mikä on suunnitelman ja tavoitteen ero?

Blogit 12.3.2020

Elintarvikehuoneistoissa pinnat ovat A ja O, niitä pidetään ehjinä ja puhtaina miltei jatkuvalla ylläpidolla. Jos huoneistoissa löytyy puutteita voi elintarvikevalvonta pyytää nähtäväksi esimerkiksi toimintasuunnitelman tilojen kuntoa ja toiminnan riskejä ajatellen.

Suunnitelman tulee olla ajan tasalla  ja sisältää aikataulun kaikille asioille mitä pitää huoneistossa korjata ja milloin ne viimeistään tulisi olla tehty. Saadaksesi suunnitelman tehtyä täytyy kysyä itseltäsi – Mikä on edessäni oleva puute? Miten sen korjaan sen? Milloin se on korjattu?

Jos suunnitelmasta puuttuu aikataulu, kyseessä ei ole enää suunnitelma, vaan tavoite. Nopeasti katsottuna tavoite ja suunnitelma voivat näyttää toisiltaan ja helposti voikin niistä erehtyä. Tavoitteessa kirjataan mitä tulee huoneistossa tehdä, mutta ei milloin – joten se on epäselvempi suunnitelmaan verrattuna.

Tavoite on mainio yleinen työkalu toimintaan (ja elämään), vähän kuin muistilista tulevaisuuden toiveista – mutta tavoite ei näytä mihin suuntaan toiminta liikkuu. Suunnitelma on se, joka näyttää että homma on hoidossa, että puutteet ovat tiedossa ja asia on käsittelyssä. Mutta se näyttää myös sen että toimijaa on ottanut vastuunsa – että riskit ovat tiedossa ja prioriteetit niitten mukaiset, että ne eivät pääty siihen Teen sen heti, kun…-sekasotkuun mikä helposti arjessa syntyy.

Joten, kertauksena – hyvä suunnitelma rakentuu kysymyksistä Mitä Miten ja Milloin. Ja näitä voi toteuttaa missä tahansa, sekä elintarvikehuoneistossa ja sen ulkopuolella!

Saranna Sandström

Kirjoittaja on terveystarkastaja ja työskentelee pääsääntöisesti elintarvikevalvonnan parissa

Ajankohtaista