Till innehållet

Symiblogg 9, 2/2020, HÖRANDE, VAD I HELA FRIDEN?

Blogg 15.2.2020

Har du fått ett hörande? Välkommen med i en stor skara! Och grattis, för du har just fått njuta av det faktum att vårt samhälle är stabilt och har en fungerande förvaltning. Att bli hörd är väl att föredra mot att inte bli hörd, eller hur?

Oberoende av om du fått ditt hörande som en del av ett protokoll eller som ett skilt brev, nu är det din tid att agera! Berätta för tillsynen vad du har att säga, hur det här kunde fås att fungera och lägg ännu till all information som kan hjälpa till i ärendet. Det är nu det gäller, inte senare!

Tillsynen kan ha skickat ett hörande, för de funderar på vad som är på gång, de vill veta om ni har egna planer för att fixa brister eller för att du skall kunna ge din åsikt om de uppgifter som kommit in. Har du redan tänkt ut en lösning för dig, berätta om det i genmälet. Med tidtabell för förverkligande. Har du en bra plan, eller trovärda uppgifter behöver ärendet inte gå längre än så.

Också vid tvångsåtgärder, som föreläggande, hot om vite eller utdömande av vite skickas ett hörande. Förutsatt förstås att det inte är så brått att tiden som skulle behövas för hörandet kunde göra folk sjuka. Då kommer hörandet i efterskott. Men också då kommer det. Samma lösning här, hör av dig, ge information, berätta om dina lösningar.

Eller så kan du också strunta i hörandet, låta bli att öppna breven och hoppas att ärendet försvinner av sig själv. Men då har du inte sagt ditt före beslutet fattas och får bara fundera hur det kunde bli så här dumt.

För den som vill veta mera, rekommenderar jag förvaltningslagen(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst)  (speciellt 34 §) som lätt kvällsläsning. Justitieministeriets material om grundlagen(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst) kan vara underhållande för den som vill ha djupare innehåll i livet.

Katianna Kuula
Skribenten är enhetschef samt fascinerad av grundlagen och förvaltningslagen.

Aktuellt