Till innehållet

Symiblogg 7, 12/2019, Ett gott och säkert julbord

Blogg 15.12.2019

Julen står för dörren och lika självklar som granen och tomten är det dignande julbordet. Julmaten kan ibland tyckas finnas i överflöd och ofta äter vi av den i flera dagar. För många, mig själv inkluderad är olika fiskrätter på julbordet lika viktiga eller viktigare än självaste skinkan. Men det finns trots allt vissa saker man gärna skall tänka på vid hanteringen av julbordets fisk för att undvika eventuella risker.

Så vad finns det då för risker? Främsta riskerna uppstår då maten får vänta på gästerna och inte tvärtom. Extra känsliga är produkter som kallrökt och gravad fisk, speciellt om de varit vacuumförpackade. Det här ger utmärkta grogrunder för matförgiftningsbakterier, och fram för allt Listeria monocytogenes som kan vara speciellt farlig för riskgrupper. På Livsmedelsverkets hemsidor finns närmare information om just denna bobba.(du byter till en annan tjänst)

Några viktiga saker kan du ändå tänka på när julbordet dukas fram, för att säkerställa att fisken och den övriga maten hålls fräsch under hela julhelgen. Allting behöver inte plockas fram på en gång, hellre lite åt gången så att det äts upp och med möjlighet att fyllas på. Försök att hålla kall mat kall och varm mat varm. Undvik att blanda ihop gammal och ny mat och hetta inte upp mat som har stått framme på nytt. För att få lite variation under julen är ett gott tips också att dela upp maten så att skinkan äts någon dag medan man koncentrerar sig på fisken en annan dag. För ska vi vara ärliga så orkar man ju aldrig med allting ändå!

De här små säkerhetsåtgärderna är enkla att vidta och ger alla en möjlighet att njuta av julen på allra bästa sätt!

Karolina Örnmark
Skribenten är hälsoinspektör, som tänker njuta av sin fisk under julen

God Jul och Gott Nytt År önskar Sydspetsens miljöhälsa!

Aktuellt