Siirry sisältöön

Symiblogi 7, 12/2019, Herkullinen ja turvallinen joulupöytä

Blogit 15.12.2019

Joulu on jo kulman takana ja yhtä varma joulun merkki kuin joulupukki ja joulukuusi, on herkullinen joulupöytä. Jouluruokaa löytyy useimmiten runsaasti ja sitä syödään monta päivää. Monelle, mukaan lukien allekirjoittaneelle, yhtä tärkeitä tai jopa tärkeämpiä kuin kinkku ovat joulupöydän kalaherkut. On kuitenkin muutama asia mikä kannattaa huomioida joulupöydän kalaherkkujen käsittelyssä, jotta mahdollisilta riskeiltä vältytään.

Mitä ovat ne riskit? Ensisijaiset riskit syntyvät, kun ruoka saa odottaa vieraiden saapumista eikä toisinpäin. Graavi- ja kylmäsavukalatuotteet, etenkin vakuumiin pakatut tuotteet ovat erityisen herkkiä, sillä niissä kasvaa helposti ruokamyrkytysbakteerit, kuten Listeria monocytogenes. Sen aiheuttama listerioosi voi olla varsinkin riskiryhmille vaarallinen. Kiinnostuneet löytävät lisätietoa tästä pöpöstä Ruokaviraston nettisivuilta.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Muutama tärkeä asia voidaan pitää mielessä, kun jouluruoka tarjoillaan, jotta kala ja myös muut ruuat säilyvät hyväkuntoisina joulupyhän ajan. Joulupöytää voi täydentää pikkuhiljaa ja tarpeen mukaan eikä kaikkea tarvitse laittaa kerralla tarjolle. Kylmä ruoka pidetään kylmänä ja kuuma kuumana. Vältä vanhan ja uuden ruuan sekoittaminen keskenään, eikä kerran tarjolla ollutta ruokaa myöskään kannata lämmittää uudestaan montaa kertaa. Eri ruokia voidaan jakaa päivien kesken, niin että kinkkua syödään yhtenä päivänä ja kalaa toisena. Tällä tavalla saamme vaihtelua jouluruokaan. Koska jos ollaan oikein rehellisiä, ei kukaan jaksa syödä kaikkea kerralla!  

Nämä yksinkertaiset toimet ovat hyvin helposti toteutettavissa ja varmistavat, että voimme nauttia joulun herkuista parhaalla mahdollisella tavalla!

Karolina Örnmark
Kirjoittaja on terveystarkastaja, joka aikoo nauttia kaloistaa joulun aikana.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta toivoo Eteläkärjen ympäristöterveys!

Ajankohtaista