Till innehållet

Symiblogg 5, 10/2019 HAR DU KOLL PÅ RADONHALTEN I DITT HEM?

Blogg 14.10.2019

I mitt jobb kollar jag att det görs radonmätningar i t.ex. skolor och dagisar. Det här för att våra barn inte ska andas in den hälsofarliga gasen. Radonmätningar görs också i åldrings- och servicehem mm. men speciellt viktigt är det att barnen inte utsätts för radon eftersom det ansamlas i kroppen under hela livstiden.

Och för arbetsplatsers del ska arbetsgivarna se till att radonhalten undersöks. Men i ditt eget hem är det du själv som ska övervaka att det inte finns för mycket radon.

Radon är en radioaktiv gas som kan finnas i inomhusluften i alla slags hus. En hög radonhalt ökar avsevärt risken för lungcancer och hälften av den stråldos finländare får kommer från inomhusluftens radon.

Du kan inte se, lukta eller smaka dig till gasen så enda sättet att få reda på det är mätning. Det är lätt att mäta. En liten dosa, eller två, får stå i minst två månader (mellan början av november och slutet av april) i huset och sedan skickas den tillbaks till laboratoriet där radonhalten räknas ut. Radonmätningsburken kan du beställa från vilket företag som helst, men burken ska vara godkänd av Strålsäkerhetscentralen (STUK). Och du behöver inte vara rädd – det går att få bort radonet.

Marken under huset är den viktigaste källan för radon inomhus. Gasen sipprar in i bostaden via sprickor i husgrunden så om du håller på, eller planerar, att bygga hus ska du fundera på om det ska byggas radonsäkert. Be om råd av t.ex. byggnadsinspektören.

I synnerhet på åsområden och grus- och sandmark, som lätt släpper igenom luft, kan det finnas radon. Riskområden är också områden där över 10 procent av de uppmätta radonhalterna överskrider gränsvärdet 300 Bq/m³. Om du vill kolla så har STUK har en karta och en lista över de här 10 % -orterna på sin hemsida. Varken Hangö, Ingå eller Raseborg nämns i den. Om din bostad ligger under mark eller direkt mot marken rekommenderar jag ändå en mätning, i rum högre upp behöver man inte vara orolig.

Mera information om hur du kan göra mätningen hittar du på STUKs och andra sakkunniga företags hemsidor.

Radon kan också finnas i hushållsvattnet, varifrån det avdunstar till inomhusluften. Det här gäller främst borrbrunnar i berg. Det vatten som kommer från de kommunala vattenverken innehåller inte radon och i ringbrunnars vatten brukar det inte heller finnas. Enligt min erfarenhet har vi inte mycket höga radonhalter i brunnsvattnen här i Hangö, Ingå och Raseborg men ta prov och för det till ett laboratorium ändå om du har en egen borrbrunn. På Livsmedelsverkets hemsida finns en lista över godkända labb(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst)

Så om ditt hus är byggt på åsområde eller genomsläpplig grus- eller sandmarkmark – mät inomhusluftens radonhalt! Och om du tar vatten från borrbrunn – kolla radonhalten i dricksvattnet!

OBS! Grannens undersökningsresultat berättar inte något om ditt hus eller din brunn.

Mera info finns bl.a. på Strålsäkerhetsverkets radon-sidor.(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst)

Ingegerd Grünn-Maja

Skribenten är hälsoinspektör och övervakar bl.a. radonhalter i skolor och dagisar

Aktuellt