Studieguide
Skolans arbetstid är mellan 8.15 och 16.00.
Studerandena informeras om bedömningskriterierna i början av varje studieavsnitt. Därutöver finns några allmänna krav som måste uppfyllas innan studieavsnittet kan räknas till godo.
Kriterier för godkända studieavsnitt
Du kan räkna dina studieavsnitt som godkända om dina prestationer uppfyller de ämnesspecifika kraven. I början av varje studieavsnitt informeras studerandena om bedömningskriterierna. Eventuella förhörsdatum och datum för inlämningsuppgifter och föredrag slås fast i samråd med studerandena. Därutöver finns det några allmänna krav som dina prestationer måste uppfylla innan du kan räkna dina studieavsnitt till godo:
- Alla skriftliga arbeten (projektarbeten, fackuppsatser osv.), som inlämnas till bedömning, skall förses med källhänvisningar och en källförteckning.
- Alla arbetsuppgifter skall vara inlämnade inom utsatt tid.
- Vid omtagning av ett studieavsnitt bör både de skriftliga uppgifterna och omförhöret avläggas med godkända prestationer.
- Ogiltig frånvaro från provet leder till att hela studieavsnittet blir obedömt och du är tvungen att gå om avsnittet.
- Vid fusk eller försök till fusk tillämpas lagenliga disciplinära åtgärder (kan leda till en skriftlig varning, vid upprepning avstängning).
- Studerande får inte avlägsna sig från provsalen innan halva provtiden gått. Om studeranden bryter mot detta är provtillfället för höjning av vitsord eller underkänt vitsord förbrukat. Om det gäller prov eller senarelagt prov blir studieavsnittet obedömt.
AI-riktlinjer
AI-baserade textredigerare eller textgeneratorer (t.ex. ChatGPT) skapar text utifrån frågor, uppmaningar eller nyckelord som användaren skriver in. Dessa är verktyg som elever och gymnasiestuderande kan behöva på den framtida arbetsmarknaden och därför ett viktigt verktyg att lära sig använda på rätt sätt. Användningen utgår från följande riktlinjer:
- Elever och gymnasiestuderande får endast använda AI i de uppgifter och på det sätt som läraren gett tillåtelse till.
- Elever och gymnasiestuderande ansvarar alltid själva för innehållet i sina texter.
- Vid användning av AI ska eleven och studeranden redovisa sin användning genom att dela länken till konversationen, bifoga en utskrift av konversationen eller på annat av läraren givet sätt visa hur AI har använts.
- AI godkänns inte som en källa.
- Läraren kan kräva mognadsprov, dvs. test på att eleven och studeranden har producerat en text själv.
- Osaklig användning, t.ex. att presentera AI-genererad text som sin egen, är fusk.
Riktlinjerna uppdateras kontinuerligt.
Anteckningar i periodrapporten
Studieframgången antecknas i en periodrapport, som syns digitalt i Wilma. I de obligatoriska och valbara nationella studieavsnitten ges sifferbedömning. De lokala studieavsnitten antecknas som avlagda (A) eller underkända (U). Ett avbrutet studieavsnitt antecknas som K i den periodrapport då studieavsnittet blivit bedömt. Anteckningen stryks vid följande bedömning. En studerande som uteblir från kursprovet med giltig orsak får anteckningen X som tecken på senarelagt prov. Det här provet bör avläggas under någotdera av de två på varandra följande provtillfällena.
Proven i studieavsnitten skrivs i utvärderingsveckan. Vid behov kan prov skrivas om och studieavsnitt tenteras.
Anmälningarna sker på en blankett i Wilma. Diskutera gärna med ämnesläraren innan du anmäler dig. Försenade anmälningar beaktas inte!
Omförhören
Vid ett omförhörstillfälle (2-6h) kan endast ett studieavsnitt avläggas, med undantag av augustiförhöret med högst två studieavsnitt. Anmälningen sker på en blankett i Wilma. Observera att anmälningen är bindande. Om en studerande väljer att utebli från omförhörs- eller tentamentillfället är provtillfället förbrukat.
Underkänt studieavsnitt
Anmälningen sker på en blankett i Wilma. Sträva efter att avlägga underkänt studieavsnitt så fort som möjligt. Ett underkänt avsnitt kan höjas två gånger.
Godkänt studieavsnitt
Anmälningen sker på en blankett i Wilma. Omtagning av ett godkänt studieavsnitt får ske en gång. Det högre vitsordet blir gällande.
Tentamen
Anmälning till tentamen (= självstudier) sker senast en vecka före kursen inleds. Anmälningen sker via Wilma. Kontakta alltid ämnesläraren i god tid. Om du vill tentera vid någon annan tidpunkt än då studieavsnittet är på programmet, kontakta ämnesläraren minst en period i förväg.
Till det skriftliga provet som ingår i tentamen skall du också anmäla dig via Wilma. Ämnesläraren informerar dig om kraven i studieavsnittet. I en tentamen kan ingå inlämningsuppgifter som bör utföras inom utsatt tid före det skriftliga förhöret. I annat fall är rätten att tentera förbrukad och du bör delta i undervisningen. Uteblir du från tentamen räknas det som ett förbrukat tillfälle. Om tentamen blir underkänd måste du delta i studieavsnittet (= gå studieavsnittet). Ett godkänt vitsord i tentamen kan höjas en gång.
Det är närvaroplikt vid alla lektioner och vid avvikande program. Olovlig frånvaro kan leda till att studieavsnittet blir obedömt. Olovlig frånvaro vid avvikande program leder till disciplinära åtgärder.
I allmänhet gäller följande för studieavsnitt med 75 min lektioner (studieavsnitt med omfattningen 2 sp):
- Tre lektioner olovlig frånvaro leder till obedömt studieavsnitt.
- Fem förseningar leder till obedömt studieavsnitt. Infinner sig den studerande då halva lektionen har gått, räknas det även som olovlig frånvaro.
- Mer än sex lektioner frånvaro leder till obedömt studieavsnitt.
I allmänhet gäller följande för studieavsnitt med 2×45 min lektioner (studieavsnitt med omfattningen 2 sp):
- Fem lektioner (= 5×45 min) olovlig frånvaro leder till obedömt studieavsnitt.
- Fem förseningar leder till obedömt studieavsnitt.
- Mer än åtta lektioner (= 8×45 min) frånvaro leder till obedömt studieavsnitt.
Uteblir den studerande från prov blir prestationen obedömd. Uteblir hen från tentamen och omförhör har hen förbrukat tillfället. Uteblir hen från ett förberett förhör och föredrag eller lämnar hen inte in vid studieavnittets början fastspikade uppgifter, påverkas bedömningen enligt bedömningskriterierna i respektive studieavsnitt. Den studerande kan p.g.a. synnerligen vägande skäl få fullborda uppgiften vid ett senare tillfälle genom att uppvisa ett sjukintyg av läkare eller hälsovårdare. Intyget skall inlämnas så fort som möjligt efter tillfrisknandet. Notera att vid stor frånvaro uteblir kontinuerlig bedömning.
Sjukfrånvaro
Vårdnadshavare eller myndig studerande gör en sjukanmälan samma dag som den studerande är frånvarande. Sjukanmälan ska göras för alla de dagar den studerande är frånvarande. Inga sjukanmälningar i efterskott godkänns. Sjukanmälan görs med ett Wilma-meddelande till grupphandledaren. Vid sjukanmälan redovisas alltid orsaken till frånvaron. Om inte så skett betraktas frånvaron som ogiltig. Om den studerande är mer än tre dagar borta under en period bör ett sjukintyg uppvisas för de övriga frånvarodagarna.
Om den studerande blir sjuk under skoldagen kontaktas kansliet eller lärarrummet innan hen går hem.
Frånvaro vid förberedda förhör, prov, tentamen, omförhör, presentationer och andra viktiga uppgifter kräver ett sjukintyg av hälsovårdare eller läkare. Notera att sjukintyg varken skrivs eller beaktas i efterskott.
Anhållan om ledighet
Vårdnadshavare eller myndig studerande bör alltid i förväg anhålla om ledighet för frånvaro som inte är ett akut sjukdomsfall:
- Del av skoldagen: kontakta grupphandledaren.
- 1-5 skoldagar: en Wilma-anhållan inlämnas till grupphandledaren fem skoldagar på förhand.
- 6 skoldagar eller mera: en Wilma-anhållan inlämnas till rektor fem skoldagar på förhand.
Frånvaron förutsätter alltid självstudier; den studerande bör kontakta berörda lärare fem skoldagar före frånvaron för information om uppgifter. Om den studerande utan diskussion med lärare missar prestationer på grund av frånvaron, bereds hen inga nya möjligheter att utföra dem. Detta påverkar vitsordet i studieavsnittet.
Frånvaro vid avvikande program
Frånvaron kräver alltid sjukintyg av hälsovårdare eller läkare.
Då en lärare på gymnasiet är frånvarande t.ex. på grund av deltagande i kurs/fortbildning eller undervisning utanför skolan, kan studerandena förväntas idka självstudier i de studieavsnitt läraren för tillfället undervisar. Självstudierna innebär i praktiken att studerandena utför självständigt arbete i läroämnet ifråga utgående från de muntliga eller skriftliga anvisningar läraren givit dem innan sin frånvaro från skolan. T.ex. undervisningsplattformen Google Classroom används som aktivt hjälpmedel i samband med självstudierna. Det material studerandena arbetat med på egen hand gås igenom i klass då läraren återvänder till skolan. Då utreds också eventuella frågor eller oklarheter kring lärostoffet gemensamt eller enskilt med studerandena.
Självstudierna sker med stöd av Gymnasieförordningens § 4 och får också anses vara ett led i fostrandet av gymnasiestuderandena till självständiga och ansvarstagande individer.
Gymnasiet samarbetar med Balett- och motionsskola Hannele Soulasmaa och Musikinstitutet Raseborg.
Dansstudier
En gymnasiestuderande kan räkna till godo maximalt fyra (4) danskurser som avlagts vid Balett- och motionsskola Hannele Soulasmaa. Dessa kurser kan studerande räkna till godo efter att ha fått sina dansstudier avlagda och slutbedömda.
Tillräckliga studier i följande genrer kan räknas till godo: Klassisk balett, jazzbalett, street dance och modern dans på medel- och fortsättningsnivå. En studerande kan även avlägga gymnasiediplom i dans. Dansdiplomet avläggs enligt Utbildningsstyrelsen direktiv under ledning av dansskolans lärare. Diplomkursen bedöms av en av dansskolans lärare samt av en av det egna gymnasiets lärare, som har gymnasielärares behörighet. Diplomkursen räknas som ett (1) studieavsnitt.
Då studerande har blivit godkänd i diplomkursen ger gymnasiet till den studerande ett dansdiplom, enligt Utbildningsstyrelsens anvisningar.
Dansdiplomet bör vara avlagt i god tid före gymnasiestudierna avslutas.
Sammanlagt kan en studerande räkna till godo maximalt fem (5) studieavsnitt i dans.
Musikstudier
En gymnasiestuderande som avlagt grundexamen 3/3 vid Musikinstitutet Raseborg kan räkna tillgodo fem (5) lokala studieavsnitt i musik. För examen på institutnivå tillgodoräknas ytterligare tre (3) lokala studieavsnitt i musik.