Till innehållet

Kråkuddens stig är cirka 1,2 km lång. Det finns endast några parkeringsplatser i närheten av båthamnen. Längs stigen finns minnesmärket över kapellet, en jättegryta och en krigshistorisk kustartilleriställning.

Kråkuddens krigshistoriska kustartilleri

Kråkuddens krigshistoriska förflutna förenas med den av istiden formade naturskönheten.

Hangö udd utarrenderades som flottbas åt Sovjetunionen för 30 år i samband med fredsavtalet i Moskva 13.3.1940 efter vinterkriget 1939-1940. Detta syns ännu genom de många befästningsanläggningarna på Hangö udd.

På Kråkudden finns ett lätt kustbatteri (nr. 165), som bestod av artilleriställningar byggda av sten och cement för fyra 45 mm kanoner. På klipporna i riktning västerut finns de av sten murade kanonplattorna och ett eldledningstorn. Kråkuddens batteri var i tiderna skyddat med taggtrådshinder och ett tiotal maskingevärs- och kulsprutegevärsnästen för närförsvar. Bakom berget vid stranden fanns s.k. korsun (bivackeringsutrymme) för inkvartering.

Jättegrytan

Jättegrytan befinner sig på Storberget som ligger mellan Kråkudden och Kapellhamnen. Stigen som leder till jättegrytan hittas på Västervägen invid kapellets minnesmärke. Även i närheten av båthamnen finns en förbindelse längs strandstigen till den stig som leder till jättegrytan.

Kapellets minnesmärke

Minnesmärket över Kråkuddens gamla kapell, som uppskattats härstamma från 1300-1400-talen, finns invid Västervägen. Kapellets placering har säkerställts genom utgrävningar sommaren 2006 och den till kapellet hörande begravningsplatsen har hittats på en privat tomt mitt i bostadsområdet mellan Västervägen, Kapellhamnsvägen och Kråkuddsvägen. Det finns noggranna uppgifter om kapellet från 1500-talet, men byggnaden har sannolikt funnits redan på 1300-1400-talen.

Källor: Parkskogarnas skötsel- och användningsplan, Hangö museum och Museiverket.