Till innehållet

Klimatet och fisken på vår tallrik 

Blogg 15.5.2025

Samarbetskommunerna för Sydspetsens miljöhälsa har ett gemensamt mål om koldioxidneutralitet. För livsmedel har klimatförändringarna redan påverkat och kommer att fortsätta att påverka de livsmedel som säljs i matbutikerna. Antalet olika växtsjukdomar har redan ökat och extrema väderförhållanden kommer att orsaka åtminstone lokala skördeförluster.  

Sydspetsens miljöhälsas området omges av vatten från många håll och lokala livsmedel produceras också under vattenytan. Jag har tidigare också arbetat i fiskbutik, och noterbart är nedgången för inhemsk flundra, en fisk som tidigare var ganska vanlig men som blivit en sällsynthet i fiskdiskarna, även om tillgången på exempelvis inhemsk gös har förbättrats de senaste åren. Tillgången på inhemsk lax i matbutikerna är dålig. Inhemska kräftor som erbjuds som livsmedel är huvudsakligen odlade. Trålning av strömming, som också påverkar försörjningstryggheten, är starkt baserad på kvoter och vetenskaplig kunskap. Strömming, särskilt den som förädlas till böckling, kan också fångas med ryssjor och med nät.   

Finlands fiskeindustrin har också genomgått en drastisk strukturomvandling, när man på grund av sälar och skarvar tvingats övergå från nät till sälsäkra ryssjor. 

När det gäller livsmedelskontrollen har Finland också fått ett undantag för fiskförädling, vilket betyder att fisk även i framtiden får rökas utomhus med traditionella metoder och under iakttagande av grundläggande hygien. För mer information, se Livsmedelsverkets webbsida: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/tuote–ja-toimialakohtaiset-vaatimukset/kalat-ja-kalastustuotteet/savukalan-valmistus-ja-myynti/(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst) 

Det finns fortfarande hot mot vårt fiske, men forskning visar att strömmingens kvalitet hela tiden förbättras. Genom att äta lokalproducerad fisk tar vi också bort överflödig fosfor från våra vattendrag och stöder de klimatmål som stadsfullmäktige har satt upp. 

Tuomas Hintikka 

Biträdande livsmedelsinspektör som röker ock flamsteker fisk också med traditionella metoder