Till innehållet

Naturvård av öar påbörjas inom Tulluddens naturskyddsområde

Forststyrelsen påbörjar naturvårdsåtgärder på de av staden ägda öarna inom Tulluddens naturskyddsområde (YSA010035) i januari 2025.

Nyheter 14.1.2025

Vresrosor på berget

Forststyrelsens Naturtjänster ansvarar för skötselåtgärderna och vårdåtgärderna har godkänts av Hangö stad och NTM-centralen i Nyland.

Skötselåtgärderna koncentreras till holmar med värdefulla sjöfågelkolonier och till öppna livsmiljöer som ängar, strandängar och små hedar. Enbuskar kommer att röjas från öarna och träd fällas, och några små hedar kommer att restaureras under 2025 (eventuellt så sent som 2026). Fram till för cirka 40–50 år sedan var de områden som nu skall skötas trädlösa eller mycket glesbevuxna.

Syftet med naturvårdsåtgärderna är att förhindra beskogning och tätare enbuskbestånd på öar som är viktiga för fågelkolonier samt att bevara det öppna landskap som är karakteristiskt för Hangös yttre skärgård. Dessutom är målet att stoppa igenväxningen av öppna naturtyper, såsom ängar, strandängar och hedar, och på så sätt bevara de sällsynta och hotade växt- och insektsarter som lever där. Områden med mogen skog tillåts utvecklas till skog (t.ex. Norra och Södra Klippingen, Granskär och Örskär) och gamla träd med landskapsvärde lämnas kvar att växa upp.

Främmande växtarter, såsom vresrosor, bekämpas mekaniskt från öarna (t.ex. genom att gräva upp med rötter eller täckas med presenning) och skräp som drivit i land samlas in för att levereras till en avfallsstation.

Öppna livsmiljöer sköts eftersom igenväxningen av dem är den näst största orsaken till att arter hotas i Finland. De utgör mindre än 1 procent av naturskyddsområdenas yta, men de är hem för mer än en fjärdedel av Finlands hotade och hänsynskrävande arter.

Igenväxningen av öppna fågelöar, ängar och hedar är delvis naturlig, men beror också på att verksamhet typiskt för tidigare århundraden, såsom sjöfart, befästning och bete, upphörde. Igenväxningen har sedan 1960-talet påskyndats kraftigt av ökat kvävenedfall (NOx), ökad koldioxidhalt (CO2) samt övergödning av Östersjön. Röjning minskar kolbindningen något, men å andra sidan behöver fågelkolonierna öppna häckningsöar, och skötseln av ängs- och hedmarker tryggar levnadsförhållandena för tiotals sällsynta och hotade arter.

Skötselåtgärder vidtas inte under fåglarnas häckningstid i april-juli.

Naturvårdsåtgärderna är en del av det EU-finansierad Life-projektet Kust LIFE (du byter till en annan tjänst)och Helmi -livsmiljöprogrammet(du byter till en annan tjänst)

Naturvårdsplanen i sin helhet finns på adressen: Tulliniemen saariston (YSA010035) luonnonhoitosuunnitelma (pdf, 5 Mt)(du byter till en annan tjänst)

Mer information: esko.tainio@metsa.fi och produktägare carina.jarvinen@metsa.fi