Svamparna – de tysta arbetshästar av jordgloben
Svampar är en grupp av organismer som är cirka en miljard år gamla och som under denna tid har anpassat sig till många olika typer av klimatvariationer. Svampar är inte växter men kan samexistera med vedartade växter (ek, tall etc.) eller vara delvis skadliga för sin värdväxt (rötsvampar, honungsskivling). Svampar spelar också en roll för klimatet genom att bidra till kolcykeln på jorden.
Inom livsmedelssektorn spelar svampar en dubbel roll: de kan vara nyttiga eller skadliga. Vissa svampar är mat och andra är matförstörare.
Ur jordbrukarens synvinkel är lämpliga svampar nödvändiga för jorden, de samlar fosfor och mineraler från jorden och hjälper växterna att frodas, men svampskadegörare (t.ex. vissa arter av Fusarium och Penicillium) som angriper spannmål eller frukt kan orsaka stora skördeförluster varje år. Det pris som jordbrukaren får för spannmål som används som foder är lågt, också inom honungsproduktionen kan svampinfektioner hos bina orsaka förluster för producenten.
Men svampar har också positiva effekter: när komjölk hanteras omsorgsfullt, med stor uppmärksamhet på hygien, och bl.a. en Penicillium roquefortii-stam tillsätts mjölkråvaran, blir mjölken en välsmakande ost och osten förblir ätbar i kylskåpet en lång tid (om den inte äts först). Också genom att noggrant välja en lämplig, icke-toxisk svampstam för bioreaktorn kan den också användas för att producera olika svamproteiner för användning som livsmedel.
Forskning visar att inte alla ätliga svampar bör ätas i stora mängder flera dagar i rad, men när de konsumeras med måtta ger de ett varierat, förnybart och oftast ett lokalt tillskott till kosten.
Tuomas Hintikka
skribenten är hälsoinspektör som trivs också i svampskogen
Länkar:
Information om matsvampar i Finlands Livsmedelsverkets websidor: https://www.ruokavirasto.fi/sv/livsmedel3/instruktioner-for-konsumenter/sakra-satt-att-anvanda-livsmedel/matsvampar/(du byter till en annan tjänst)
Svenska Livsmedelsverkets information om svampar: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/svamp(du byter till en annan tjänst)
Svenska svampkonsulenternas Riksförbundets websidor: https://svampkonsulent.se/(du byter till en annan tjänst)
Artikel om en svensk bok ”Giftsvampar och svampgifter” i svenskfarmaci.se: https://www.svenskfarmaci.se/2023/09/28/de-maffiga-svampgifterna-ar-de-roligaste-gifterna/(du byter till en annan tjänst)