Till innehållet

Symiblogg 71, 11/2024 Egenkontrollen är viktig också för att undvika listeria

Blogg 15.11.2024

Termometern i ditt kylskåp visar 8 °C, men det beror väl bara på att du just öppnade dörren? Förpackningen med skinka har varit öppen ganska länge, men sista förbrukningsdagen är ännu ett par dagar bort, så den går bra att äta, eller hur? Eller hör du kanske till dem som inte tvättar grönsakerna innan du använder dem?

Om du själv ska äta maten är det upp till dig själv att bedöma riskerna och om du är villig att ta dem. Om du däremot ska servera maten åt andra, speciellt åt personer i riskgrupper, behöver du tänka om. Det som kanske inte verkar så allvarligt kan göra att personer i riskgrupper insjuknar allvarligt.

Listeria monocytogenes är en bakterie som finns allmänt i miljön. Finns den i livsmedel kan den redan i liten mängd göra personer i riskgrupper allvarligt sjuka i något som heter listerios. Riskerna är störst i oupphettade livsmedel, där bakterierna stannar kvar och förökar sig ifall hanteringen av livsmedlet, t.ex. upphettning, inte förstör dem. Det är också möjligt att listeria sprids till redan upphettad mat, t.ex. om maten hanteras med redskap som också använts till råa livsmedel och inte rengjorts tillräckligt noga.

Livsmedelsverket och Institutet för hälsa och välfärd (THL) har nyligen kommit ut med en listeria-anvisning för storkök(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst), där det finns konkreta råd för hur man minimerar riskerna och vad man speciellt behöver tänka på om man tillreder mat åt personer i riskgrupper.

Så om vi går tillbaka till frågorna i början – vad ska du göra? Även om små temperaturavvikelser kan kännas obetydliga behöver du som företagare i livsmedelsbranschen kontrollera hur länge de varar genom att följa upp temperaturen igen efter en stund och göra något för att den ska sjunka till rätt nivå. När det gäller öppnade förpackningar behöver du tänka på att sista förbrukningsdagen gäller endast för den oöppnade produkten – mat i öppnade förpackningar håller inte lika länge, eftersom de utsätts för andra förhållanden och riskerar att kontamineras. Och så slutligen, tvätta grönsakerna innan du använder dem, för även om de ser rena ut så kan det finnas bakterier och mikrober på dem som du helst vill undvika att få i dig eller servera åt andra.

Pernilla Pulkkanen

hälsoinspektör som ofta får påminna om temperaturgränsvärdena

Listeria monocytogenes på Livsmedelsverkets sidor(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst)

Epidemier orsakade av listeriabakterien(öppnas i ett nytt fönster, du byter till en annan tjänst)